Verdens første spillmelding

- For å få gode norske dataspill med norsk språk og innhold må det satses, sier Trond Giske.

Age of Conan

Det norske selskapet Funcoms 'Age of Conan'.

Foto: Funcom

I dag presenterte han regjeringens dataspillmelding, som er den første i verden av sitt slag. Her kommer han blant annet med forslag om tilskudd til lansering og utvikling av flere norske spill.

Inn i varmen

Under presentasjonen i lokalene til den norske spillprodusenten Funcom sa kulturministeren at dataspill er å likestille med andre kulturformer.

Meldingen legger vekt på viktigheten av å støtte norske spillprodusenter, og understreker at spillproduksjonen her til lands er viktig både for norsk kultur og språk.

Dataspill

Norske dataspill er viktig for vårt språk og vår kultur, heter det i meldingen.

Foto: REED SAXON / AP

- Kultur og næring

Statssekretær Harald Ingebrigtsen håper statlig støtte vil bidra til å styrke spillbransjen.

- Vi håper dette vil føre til lansering av flere spill i flere ulike sjangere. Spillbransjen er både kultur og næring. Dessuten er spill en enormt stor industri og en veldig viktig del av manges hverdag. Da er det også viktig at myndighetene er med som støttespiller.

Ingebrigtsen forteller også at det skal stimuleres til næringstiltak for å få en mer levedyktig bransje.

- Myndighetene skal bidra med penger til spillutvikling, og bidra til at nye spill blir lansert på en enda bedre måte.

Trond Giske

Trond Giske er den første kulturminister som har presentert en dataspillmelding.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Underrepresentert

Under 1 prosent av spillene som omsettes i Norden har nordisk språk og innhold. Samtidig har 96 prosent av barn mellom 3 og 13 år tilgang til en maskin de kan spille på.

For å øke tilgangen til norske dataspill vil regjeringen også vurdere en utlåns- og innkjøpsordning gjennom folkebibliotekene

- Spill er en positiv aktivitet, og en kilde til underholdning og læring. Samtidig må vi ha fokus på tiltak mot problemskapende bruk av dataspill, sier kulturminister Trond Giske.

Derfor mener han at det er viktig å styrke Medietilsynets opplysningsvirksomhet i forhold til dataspill som ikke egner seg for barn.

Stor industri

Dataspill har større omsetning enn kino, og i 2006 ble det omsatt dataspill for190 milliarder kroner på verdensmarkedet. Utviklere av norske spill omsatte for over 100 millioner norske kroner i 2006.

I meldingen foreslår det også å kartlegge kompetansebehovet i bransjen, styrke kunnskapen om avhengighet og problemskapende bruk av dataspill, og å arbeide for å sikre opphavsrettighetene.

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.