NRK Meny
Normal

Verdens første spillmelding

- For å få gode norske dataspill med norsk språk og innhold må det satses, sier Trond Giske.

Age of Conan

Det norske selskapet Funcoms 'Age of Conan'.

Foto: Funcom

I dag presenterte han regjeringens dataspillmelding, som er den første i verden av sitt slag. Her kommer han blant annet med forslag om tilskudd til lansering og utvikling av flere norske spill.

Inn i varmen

Under presentasjonen i lokalene til den norske spillprodusenten Funcom sa kulturministeren at dataspill er å likestille med andre kulturformer.

Meldingen legger vekt på viktigheten av å støtte norske spillprodusenter, og understreker at spillproduksjonen her til lands er viktig både for norsk kultur og språk.

Dataspill

Norske dataspill er viktig for vårt språk og vår kultur, heter det i meldingen.

Foto: REED SAXON / AP

- Kultur og næring

Statssekretær Harald Ingebrigtsen håper statlig støtte vil bidra til å styrke spillbransjen.

- Vi håper dette vil føre til lansering av flere spill i flere ulike sjangere. Spillbransjen er både kultur og næring. Dessuten er spill en enormt stor industri og en veldig viktig del av manges hverdag. Da er det også viktig at myndighetene er med som støttespiller.

Ingebrigtsen forteller også at det skal stimuleres til næringstiltak for å få en mer levedyktig bransje.

- Myndighetene skal bidra med penger til spillutvikling, og bidra til at nye spill blir lansert på en enda bedre måte.

Trond Giske

Trond Giske er den første kulturminister som har presentert en dataspillmelding.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Underrepresentert

Under 1 prosent av spillene som omsettes i Norden har nordisk språk og innhold. Samtidig har 96 prosent av barn mellom 3 og 13 år tilgang til en maskin de kan spille på.

For å øke tilgangen til norske dataspill vil regjeringen også vurdere en utlåns- og innkjøpsordning gjennom folkebibliotekene

- Spill er en positiv aktivitet, og en kilde til underholdning og læring. Samtidig må vi ha fokus på tiltak mot problemskapende bruk av dataspill, sier kulturminister Trond Giske.

Derfor mener han at det er viktig å styrke Medietilsynets opplysningsvirksomhet i forhold til dataspill som ikke egner seg for barn.

Stor industri

Dataspill har større omsetning enn kino, og i 2006 ble det omsatt dataspill for190 milliarder kroner på verdensmarkedet. Utviklere av norske spill omsatte for over 100 millioner norske kroner i 2006.

I meldingen foreslår det også å kartlegge kompetansebehovet i bransjen, styrke kunnskapen om avhengighet og problemskapende bruk av dataspill, og å arbeide for å sikre opphavsrettighetene.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz