NRK Meny
Normal

Verdens eldste tronarving

Han har snart nådd pensjonsalder, men det er ingenting som tyder på at han får slippe til i jobben som konge med det første. En jobb har han har utdannet seg til hele livet.

Prins Charles
Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

14. november fyller prinsen av Wales, Prins Charles 60 år. Hele sitt liv har han utdannet seg, og forberedt seg til å bli konge. Men mor Elisabeth er fortsatt sprek og ser ikke ut til å ha noen planer om å gi seg.

Engasjert prins

Dronning Elisabeth

En sprek dronning på jobb.

Foto: BBC

Tiltross for at en britisk tronarving godt kan lene seg tilbake og dyrke overklasse interesser som ridning og jakt, har prins Charles alltid engasjert seg. Som ung gutt var han en ivrig amatør skuepiller, glad i practical jokes. Han er også intressert i å male, fortrinnsvis landskapmalerier.

Økologisk jordbruk, miljøvern og arkitektur er andre ting som opptar prinsen. Han har også gitt ut flere bøker, og det er ikke bare vår egen prinsesse som er opptatt av eventyr. Prinsen har utgitt sin egen eventyrbok basert på historier han brukte å fortelle brødrene sine da de var små.

Fikk kvinnen i sitt liv

Hele verden sukket henført da Prins Charles giftet seg med underskjønne Diana Spencer 29 juli 1981...hun blottende ung, han en voksen herre på 31 år. De skulle få to gutter William og Harry, men ble skilt i 1996. Ett bittert oppgjør der folkets sympati nok var på prinsesse Dianas side. Prinsen innrømmet ett utenomekteskaplig forhold til Camilla Parker Bowles. En kvinne han hadde kjent i mange år og fridd til på 70 tallet.

(saken fortsetter under bildet)

Prins Charles, prins William og prins Harry

Prins Charles med sine to sønne William og Harry.

Foto: Lewis Whyld / AP

Da Diana så tragisk ble drept i en bilulykke 1997, har prins Charles tatt seg av sønnene sine alene. Det har han fått skryt for. Det ser ut som guttene har ett godt forhold til faren. Og selvom det var mange som for noen år siden mente det motsatte,- Charles fikk tilslutt gifte seg med kvinnen han elsket. Det skjedde i en enkel borgerlig vielse for to år siden.

Dronningen og prinsen inviterer

Ikveld starter feiringen av prins Charles, og det er dronningen og prins Philip som står som vertsskap.

Festen skal foregå på Buckingham Palace og det kommer en rekke kongelige fra flere land, deriblant vår egen konge og dronning samt kronprins Haakon. Kronprinsesse Mette Marit har meldt avbud etter hodeskaden hun pådro seg for noen uker siden.

Hør innslaget om prinsen her: Prins Charles fyller 60 år

Vi ønsker prinsen tillykke med dagen og regner nok med at champagnen vil boble ikveld!

Champagne

Champagne hører med i kongelig 60 års lag

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Flere kulturnyheter