Hopp til innhold

Verdens eldste koran funnet i England

Ved Universitetet i Birmingham har to sider fra den hellige boken Koranen blitt datert til å være mellom 1.371 og 1.448 år gamle. – Personen som har skrevet dette kan faktisk ha kjent Profeten Muhammad, sier forsker til BBC.

Verdens eldste utgave av koranen er funnet på et universitet i Birmingham i England.

KORANEN: Ved Universitetet i Birmingham har to sider av Koranen blitt datert til å stamme fra mellom år 568 og 645, som gjør det til verdens eldste Koran.

Koranen

ELDGAMLE: De to sidene fra Koranen er skrevet i blekk på pergament av dyrehud. Sidene skal være minst 1.370 år gamle.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

To sider fra Islams hellige bok Koranen har ved Universitetet i Birmingham blitt datert til å være mellom 1.371 og 1.448 år gamle. Det betyr at de stammer fra verdens eldste koran noensinne funnet, skriver BBC.

Teksten er skrevet med blekk i en eldre form for arabisk på pergament laget av dyrehud.

Sidene som nå har blitt karbondatert hadde ligget uoppdaget i universitetets bibliotek i nesten et århundre. Det var forsker Alba Fedeli som bestemte at sidene skulle karbondateres etter å ha tatt en nærmere kikk på dem.

Universitetet i Oxford bistod med å karbondatere funnet og kom fram til at sidene med en 95 prosents nøyaktighet stammet fra mellom år 568 og 645.

Koranen

KAPITTEL 18-20: Skriften fra de to sidene skal være fra kapitlene 18 til 20, ifølge forskere som har lest teksten som står skrevet i en eldre form for arabisk.

Foto: Frank Augstein / Ap

– Kjente kanskje Muhammad

Profeten Muhammad skal ha levd mellom år 570 og 632 og grunnlagt Islam en gang etter år 610. Forskere tror derfor at personen som skrev disse sidene kan ha kjent profeten personlig.

– Personen som har skrevet dette kan faktisk ha kjent Profeten Muhammad. Han så ham mest sannsynlig preke og kan ha kjent Muhammad personlig, sier forsker David Thomas.

Thomas er ekspert på Islam og Kristendom ved Universitetet i Birmingham og sier at funnet kan være utrolig viktig om antagelsene deres er korrekte.

– Islam er assosiert med Profeten Muhammad, og han levde på slutten av 500-tallet og starten av 600-tallet. Dette manuskriptet kan godt ha blitt skrevet rett etter hans død, sier Thomas.

Gjemt i yngre bok

Koranen

KORANEN: Forsker og professor David Thomas sier dagens koran er svært lik den som nå er datert til å være minst 1370 år gammel.

Foto: Frank Augstein / Ap

Funnet av det som mest sannsynlig stammer fra verdens eldste koran ble funnet blant sider av en yngre versjon av den hellige boken i universitetets bibliotek.

Susan Worral, direktør ved universitetet, sier forskerne ikke hadde forventet at funnene skulle være så gamle.

– Å finne ut av vi hadde noen av de eldste fragmentene av Koranen i verden har vært utrolig spennende, sier hun.

De to sidene inneholder deler av kapitlene 18 til 20.

Videreført muntlig

Oppdagelsen sies å være signifikant da det er trodd at Koranen kun ble videreført muntlig i stedet for skriftlig i tiden etter Profeten Muhammads død.

Det skal ha vært den første lederen av det muslimske fellesskapet etter Muhammads død, Kalif Abu Bakr, som bestemte at alt materialet skulle bli samlet i en bok.

Den første autoritative skriftlige formen av Koranen ble ikke ferdigstilt før år 650 under den tredje lederen, Kalif Uthman.

Fragmentene skal ha funnet veien til Birmingham på 1920-tallet etter å ha blitt samlet inn i Midtøsten av en prest kalt Alphonse Mingana.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober