Hopp til innhold

Verdens beste restaurant er spansk

Spania har gjenerobret restaurant-tronen etter tre år med dansk dominans.

El Celler

El Cellar De Can Roca dyttet Noma ned fra toppen på lista over de beste restaurantene.

Foto: Wikipedia creative commons

Restaurantbransjens Oscar ble delt ut i kveld, og det var stor spenning knyttet til om danske Noma skulle ta den prestisjetunge prisen The Worlds 50 Best Restaurants for fjerde år på rad. Det nordiske kjøkkenet ble imidlertid henvist til en hederlig 2. plass til fordel for katalansk matkunst.

Tre Michelin-stjerner

Familierestauranten El Cellar De Can Roca er drevet av brødrene Joan, Josep og Jordi Roca. Restauranten åpnet i 1986 og har tre Michelin-stjerner. Brødrene kombinerer katalansk mat med moderne molekulær gastronomi, og kan by på matkunst av ypperste kvalitet.

Karamelliserte oliven servert som et bonsai-tre og nitrogen-fryst calamari er noe av det man kan få servert ved et besøk hos Roca-brødrene.

Tidligere har spanske El Bulli fått prisen fem ganger, og restauranten dominerte kåringen fra 2006 til 2009. Men den legendariske matinstitusjonen la ned driften i 2011 etter at den visjonære kjøkkensjefen Ferran Adrià heller ville satse på et matakademi. Avgjørelsen åpnet opp for Noma, der Rene Redzepi førte nordisk mat på bordet til verdens ypperste matkjennere.

Noma vant prisen tre ganger, fra 2009 til 2012, og mange trodde København-restauranten ville gjøer som El Bulli og kapre sin fjerde tittel på rad.

Fattig for Norge

René Redzepi

Rene Redzepi og Noma klarte ikke å klatre helt til topps.

Foto: Ben Stansall / AFP

Hverken Maaemo eller andre norske restauranter var å finne i det eksklusive selskapet, men Sverige og Danmark ble representert med to restauranter hver.

Foruten Noma på 2. plass, hadde danskene København-restauranten Geranium på 45. I Sverige holdt Fäviken 34.plassen fra i fjor, mens Lindeberg/ Frantzen i Stockholm gjorde et byks på åtte plasser fra i fjor og havnet på 12. plass.

Årets kåring var uten mange nykommere eller store overraskelser, men flere av verdens mest renommerte restauranter havnet et stykke bak i leksa.

Thomas Kellers French Laundry og Heston Blumenthals Fat Duck falt ytterligere på listen fra i fjor, og endte på henholdsvis 47. Og 33. plass. Blumenthal kan imidlertid trøste seg med at hans andre restaurant, Dinner By Heston, rykket opp to plasser fra i fjor, og er verdens 7. beste restaurant i 2013.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.