Restaurantbransjens Oscar ble delt ut i kveld, og det var stor spenning knyttet til om danske Noma skulle ta den prestisjetunge prisen The Worlds 50 Best Restaurants for fjerde år på rad. Det nordiske kjøkkenet ble imidlertid henvist til en hederlig 2. plass til fordel for katalansk matkunst.
Tre Michelin-stjerner
Familierestauranten El Cellar De Can Roca er drevet av brødrene Joan, Josep og Jordi Roca. Restauranten åpnet i 1986 og har tre Michelin-stjerner. Brødrene kombinerer katalansk mat med moderne molekulær gastronomi, og kan by på matkunst av ypperste kvalitet.
Karamelliserte oliven servert som et bonsai-tre og nitrogen-fryst calamari er noe av det man kan få servert ved et besøk hos Roca-brødrene.
Tidligere har spanske El Bulli fått prisen fem ganger, og restauranten dominerte kåringen fra 2006 til 2009. Men den legendariske matinstitusjonen la ned driften i 2011 etter at den visjonære kjøkkensjefen Ferran Adrià heller ville satse på et matakademi. Avgjørelsen åpnet opp for Noma, der Rene Redzepi førte nordisk mat på bordet til verdens ypperste matkjennere.
Noma vant prisen tre ganger, fra 2009 til 2012, og mange trodde København-restauranten ville gjøer som El Bulli og kapre sin fjerde tittel på rad.
- Les også: Syke etter Noma-besøk
Fattig for Norge
Hverken Maaemo eller andre norske restauranter var å finne i det eksklusive selskapet, men Sverige og Danmark ble representert med to restauranter hver.
Foruten Noma på 2. plass, hadde danskene København-restauranten Geranium på 45. I Sverige holdt Fäviken 34.plassen fra i fjor, mens Lindeberg/ Frantzen i Stockholm gjorde et byks på åtte plasser fra i fjor og havnet på 12. plass.
Årets kåring var uten mange nykommere eller store overraskelser, men flere av verdens mest renommerte restauranter havnet et stykke bak i leksa.
Thomas Kellers French Laundry og Heston Blumenthals Fat Duck falt ytterligere på listen fra i fjor, og endte på henholdsvis 47. Og 33. plass. Blumenthal kan imidlertid trøste seg med at hans andre restaurant, Dinner By Heston, rykket opp to plasser fra i fjor, og er verdens 7. beste restaurant i 2013.