Hopp til innhold

Verdens «verste» temaparker?

Ikke alle temaparker er like fornøyelige. Se hvilke seks som er kåret til verdens «verste».

Grutasparken

I den populære Grutasparken i Litauen kan du leke deg blant gamle Lenin- og Stalinstatuer.

Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Det er det amerikanske utenriksmagasinet Foreign Policy som med en synlig dose glimt i øyet har kåret «verdens verste temaparker».

I motsetning til temaparker flest, ble ikke parkene på listen under nødvendigvis bygget for å begeistre store og små.

I stedet tjener de en geopolitisk funksjon, virker oppbyggelig eller fungerer som propaganda for myndighetene, skriver bladet på sine nettsider.

Les også: Bruker kortvokste mennesker som underholdning

Her er de seks verste temaparkene i verden, ifølge Foreign Policy:

1. Grutasparken i Litauen

Da Litauen frigjorde seg fra Sovjets jerngrep i 1990, tok det ikke lang tid før landets mange Lenin- og Stalinstatuer ble revet ned fra soklene og utsatt for vandalisme. Entreprenøren Viliumas Malinauskas så temapark-potensialet i de ramponerte statuene, og åpnet Grutasparken i 2001 . I dag er parken en av Litauens mest populære turistattraksjoner, og den byr på et innblikk i livet under et totalitært styresett. I den tilhørende kafeen kan du velge blant matretter inspirert av sovjettiden, som for eksempel sprat po russki, et komplett måltid bestående av brisling, løk og vodka.

Les også: Vi blir ikke skremt av høye priser i fornøyelsesparkene

2. Shijingshan-parken i Beijing

Vil du til Beijing for å oppleve Den forbudte by, mens barna roper etter Disneyland? Da blir du kanskje glad for å høre at Mikke Mus, Langbein, Donald Duck og andre kjente Disneykarakterer kan besøkes i Shijingshan-parken, rett utenfor Beijing. Disneys forsøk på å saksøke eierne av den kinesiske kopiparken har foreløpig ikke ført fram, men parkens nettside ble klokelig nok nedlagt for en tid tilbake.

Shijingshan-parken

Ni hao, Donald! Disney har ikke planer om å etablere seg i Kina med det første, men du kan allikevel møte Donald Duck i Shijingshan-parken utenfor Beijing.

Foto: Teh Eng Koon / AFP

3. Love Land i Sør-Korea

Sør-Korea har en av de laveste fødselsratene i verden, med bare 1.2 barn per kvinne. Kanskje håper man at sex-temaparken Love Land på Jeju-øya (Jeju-do) skal inspirere til forplantning? Parken åpnet i 2004, og er et populært reisemål blant nygifte. Puppefjell, templer utformet som fallossymboler og en egen masturbasjonssykkel er bare noen av attraksjonene du kan oppleve her.

Jeju Love Theme Park

Koreanske kunststudenter har laget de erotiske skulpturene i Love Land.

Foto: Creative Commons

4. Dickens World i England

En temapark med dystre undertoner, der voksne muligens vil hygge seg mer enn de små. Charles Dickens' verden var ingen lystig boltreplass, men snarere preget av fattigdom og store sosiale forskjeller. I temaparken Dickens World kan du få en smak av elendigheten. Bli med til pantelåneren, få kjeft av en streng, viktoriansk school master og kjenn på stemningen i et engelsk fangehull anno 1850.

Les også: Harry Potter-parken har åpnet

Dickens World

Ingen kjære mor i Dickens World, en dyster temapark som ligger i Kent, sørøst for London.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

5. Alberto Eco Park, Mexico

En temapark om ulovlig innvandring? Det finner du i den meksikanske delstaten Hidalgo, cirka tre timer nordvest for Mexico City. For skarve 130 kroner lar Alberto Eco Park deg oppleve hvordan ferden kan arte seg for en meksikaner som forsøker å krysse grensen til USA. I løpet av det fire timer lange rollespillet - kalt la caminata nocturna, eller «nattevandringen» - blir du og de andre deltakerne hundset av aggressive «menneskesmuglere» og jaget av «grensevakter». Den som gjør feil, risikerer å bli deportert. Ikke for lettskremte.

La caminata nocturna

Ublidt møte med 'grensevakter' under la caminata nocturna i Alberto Eco Park, Mexico.

Foto: Luis Acosta / AFP

6. Dubailand, Forente arabiske emirater

I 2003 tok Dubais nåværende leder Sjeik Mohammed initiativ til etableringen av Dubailand , med det mål for øyet at fornøyelsesparken skulle bli verdens største. Ambisjonene gjenspeiles i prislappen, som så langt har kommet opp i nesten 392 milliarder kroner. Nå har finanskrisen satt en foreløpig stopper for det ambisiøse prosjektet, med det resultat at parken mest av alt ligner en spøkelsesaktig byggeplass.

Dubailand

Finanskrisen har satt en stopper for ferdigstillingen av Dubailand.

Foto: Karim Sahib / AFP

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober