NRK Meny
Normal

Vil byggje 838 meter på 90 dagar

Det tok fem år å byggje den høgste bygninga i verda. No vil eit kinesisk byggjefirma gjere det same på 90 dagar.

Sky One

Dersom Broad Sustainable Building (BSB) lukkast, vil Sky One rage høgst i verda med sine 838 meter.

Foto: Konseptskisse/BSB

Det kinesiske byggjefirmaet Broad Sustainable Building (BSB) meiner dei berre treng tre månader på å byggje verdas høgste bygning. Dei planlegg å sette opp ein 838 meter høg bygning med namnet Sky City i Changsha, hovedstaden i Hunan-provinsen, skriv CNN GO.

I dag er det Burj Khalifa i Dubai som held rekorden med sine 828 meter. Det tok meir enn fem år å byggje tårnet.

Ferdig i 2013

Burj Dubai - verdens høyeste bygning

Det tok meir enn fem år å byggje Burj Khalifa i Dubai. Bygninga er med sine 828 meter den høgste i verda.

Foto: Kamran Jebreili / Scanpix/AP

Sky City skal ha 220 etasjar og det blir spådd at bygginga vil koste fire milliardar RMB. Bygninga vil også overgå Shanghai Tower, som med sine 632 meter er den høgste i Kina.

BSB inngikk ein avtale med myndigheitene i Changsha førre veke, men ventar framleis på godkjenning frå Beijing, melder det statlege nyheitsbyrået Xinhua.

Direktør i BSB, Zhang Yue, uttalte til Xinhua at dei vil starte arbeidet med Sky City allereie i november i år, og at det vil stå ferdig i januar 2013. Dei har stor tru på at dei sentrale myndigheitene vil gje grønt lys til prosjektet.

LES: Verdens høyeste tårn åpner i dag

30 etasjar på 360 timar

Det er ikkje heilt usannsynleg at selskapet får det til: I juni 2012 fullførte dei ei bygning med 15 etasjar på seks dagar, og i 2011 sette dei rett og slett opp eit hotell med 30 etasjar i løpet av 360 timar.

Dei står for ein ny teknologi, og lagar mesteparten av komponentane på fabrikkar på førehand. 95 prosent av Sky City vil vere prefabrikert før dei i det heile tatt byrjar å byggje.

Slik bygde BSB eit 30-etasjeshotell i løpet av 360 timar:

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.