Hopp til innhold

– Han har holdt oss på pinebenken

Seks års ventetid er endelig over for «Game of Thrones»-fansen. Tirsdag kom den femte boken i serien, og bokhandlerne forventer en ny storselger.

TV-Game of Thrones

Skuespiller Sean Bean har rollen som Lord Eddard 'Ned' Stark i «Game of Thrones», som sendes på NRK over jul.

Foto: Nick Briggs / Ap

«A Dance with Dragons», den femte i George R.R Martins fantasyserie, ble sluppet tirsdag. En trofast fanskare har ventet i spenning i seks år for å få fortsettelsen av den svært populære bokserien.

Tomas Myrekrok

Tomas Myrekrok er stor fan av «Game of Thrones», og mener forfatteren har holdt ham på pinebenken lenge.

Foto: Privat

En av dem er Tomas Myrekrok, som kan det meste om serien. Han jobber i nisjebutikken Outland, et mekka for de som liker fantasy i form av bøker og tegneserier.

Myrekrok har lest alle bøkene, og tror forklaringen på fascinasjonen er forfatter George R.R Martins fokus på troverdige karakterer.

– Man kommer veldig inn i mentaliteten til et knippe personer, og får veldig god forståelse for hvorfor de gjør som de gjør, sier Myrekrok.

For i «A song of ice and fire», som hele serien heter, har alle litt av både det gode og det onde i seg, ifølge Myrekrok.

– Det gjør at man forstår hvorfor de gjør som de gjør. Det er veldig spennende intriger.

Lang ventetid

George R.R Martin har brukt lang tid på den siste boka, veldig lang tid. Seks år har det tatt før fansen får vite hvordan det går med karakterene.

– Den har jo rett og slett vært ekstraordinært lang. Forrige bok var bare halvparten av en historie, og vi fikk høre at del to var rett rundt hjørnet. Forfatteren har holdt oss på pinebenken i seks år, sier Myrekrok og ler.

Han har ikke inntrykk av at fansen har gitt opp på grunn av den lange ventetiden.

USA/ Martin answers a question at the HBO panel for the television series "Game of Thrones" during the Television Critics Association winter press tour in Pasadena

George R.R Martin gjør stor suksess med «Game of Thrones».

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

– De fleste er mer eller mindre fornøyde. Det er i alle fall ingen som boikotter han, selv om det har tatt lang tid, sier Myrekrok.

Den siste boken i serien er den aller største bestillingen Outland noensinne har gjort, og de har jobbet på spreng for å kunne ha nok bøker i butikken til en hver tid.

Også hos bokhandleren Ark merker de etterspørselen etter serien. Thomas Berg-Hansen er ansvarlig for engelsk litteratur hos en Ark-butikk i Oslo sentrum, og forteller at de ikke bare selger mye av den nye boken, men også av de eldre.

– Stadig flere oppdager serien. Men det er jo noe spesielt med denne boken, siden man har ventet så lenge på den. Jeg har selv sikret meg et eksemplar av den siste. Det er en fantastisk serie, sier Thomas Berg-Hansen.

For begge kjønn

TV-Game of Thrones

Mark Addy spiller king Robert Baratheon i «Game of Thrones».

Foto: Helen Sloan / Ap

I 2007 kjøpte TV-selskapet HBO, som blant annet står bak serier som «Sopranos», «The Wire» og «Six Feet Under», rettighetene til bokserien.

Serie har det blitt, og den skal sendes på NRK på nyåret.

HBO skal ha brukt om lag 250 millioner kroner bare på den første sesongen av det storslagne dramaet, som de selv beskriver som «Sopranos i middelalderen».

Forfatter og serieskaper Arne Berggren har tidligere fleipet med at det tilsvarer budsjettet til to til tre norske dramaserier per minutt.

I TV-serien «Game of Thrones» er det til tider relativt drøye voldsscener, men Thomas Myrekrok mener likevel den passer for både gutter og jenter.

– Det brutale får ikke gå forbi det menneskelige, og det er det menneskelige det er mest av, sier han.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP