NRK Meny
Normal

Ventet i ti år på å lage film om barnesoldater

LONDON (NRK): Regissøren bak True Detective har i ti år ventet på å få lage barnesoldatfilmen "Beasts Of No Nation". Nå har filmen verdenspremiere - som strømmefilm.

Beast of no nation, hovedrolle og regissør

Hovedrolleinnehaver Abraham Attah og regissør Cary Joji Fukunaga intervjues av NRK i London om filmen 'Beasts Of No Nation'

Foto: NRK

I et sterkt opplyst hotellrom i tredje etasje på det eklsklusive Corinthea Hotel i London sentrum sitter en ung gutt og vrir seg urolig i en stol. Ved siden av ham sitter en slags voksenperson og inntar en noe mer selvsikker positur.

De to er hovedrolleinnehaver Abraham Attah og regissør Cary Joji Fukunaga som møter verdenspressen for å snakke om filmen «Beasts Of No Nation». En film om en ung gutt som blir rekruttert som barnesoldat.

Beasts of No Nation

15 år gamle Abraham Attah i rollen som barnesoldaten Agu i 'Beasts Of No Nation'

Foto: Netflix

Ville lage den i ti år

Regissør Cary Joji Fukunaga, som er mest kjent for True Detective og Jane Eyre, har vært svanger med filmen om barnesoldaten Agu siden 2005, men måtte vente helt til nå for få den ferdig.

– Studioet jeg jobbet med fikk kalde føtter, så jeg trakk meg ut og brukte en god stund på å finne noen som var modige nok til å finansiere et tema som kunne se ufinansierbart ut, sier Fukunaga.

Det er ingen lystig film der vi følger unggutten Agu, spilt av Abraham Attah. Landsbyen hans angripes av regjeringsstyrker under en pågående borerkrig, og både faren og broren blir drept, mistenkt for å tilhøre opprørerne.

Agu rømmer ut i jungelen hvor han møter en geriljagruppe, ledet av en mann kun kjent under navnet «Commandant», som spilles av Idris Elba, kjent fra bl.a. TV-serier som Luther og The Wire, og for i storfilmen Mandela: Long Walk To Freedom.

Commandant forvandler Abu fra en redd liten gutt, til en beinhard barnesoldat.

Beasts Of No Nation

Idris Elba (kjent fra bl.a. 'The Wire' og 'Luther' i rollen som geriljalederen 'Commandant'.

Foto: Netflix

–Lett å spille

Det er debutfilmen for Abraham Attah, som er 15 år og fra Ghana. Da NRK spurte ham hvordan han kom seg inn i rollen, svarte han etter kort betenkningstid:

– Jeg leste manuset og forstod det.Så fulgte jeg instruksene fra regissør Cary. Det var egentlig ganske enkelt.

– Forvandlet du deg da til denne andre personen (Agu)?

– Jeg vet ikke, jeg vet ikke om jeg forvandlet meg eller ikke, sier Attah og smiler.

Beasts Of No Nation

Det første møtet mellom 'Commandant' (Idris Elba) og Agu (Abraham Attah) i 'Beast Of No Nation'.

Foto: Netflix

Spent på responsen

Filmen har fått svært god kritikk på forskjellige filmfestivaler, og både regissør og hovedrolleinnehaver ble belønnet med priser under filmfestivalen i Venezia. Filmen er også nominert i kategorien «Beste film» under filmfestivalen i London som avsluttes denne uken.

Nå venter regissør Cary Joji Fukunaga på de viktigste kritikerne: Publikum.

– Nå håper jeg at så mange som mulig vil se den. Kritikken har vært overveldende, men det er nå det viktige øyeblikket kommer, hvem velger å se den.

Filmen, som har verdenspremiere fredag, er basert på boken av samme navn, skrevet av den nigerianske forfatteren, legen og sosiologen Uzodinma Iweala.

Les også:

Anmeldelse: Beasts Of No Nation

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK