Hopp til innhold

Filosofisk gangsterlitteratur

Andrej Kurkovs søvnige gangsterunivers fra 90-tallets Kiev danner et perfekt utgangspunkt for å tenke gjennom noen av livets grunnleggende spørsmål.

Andrej Kurkov

Andrej Kurkov er født i Petersburg i 1961, men vokste opp i Kiev.

Foto: Regine Mosimann/Diogenes Verlag

Andrej Kurkovs "Venn av avdøde" kom først ut i Russland i 1996. Samme år kom også "Døden og Pingvinen", som er den andre av Kurkovs romaner som til nå er oversatt til norsk. Det finnes mer å ta av. Kurkov skal ifølge Wikipedia ha hatt åtte mer eller mindre ferdige romaner liggende da Sovjetunionen brøt sammen.

Lik Kaurismäki

Venn av avdøde
Foto: Cappelen Damm

Handlingen i "Venn av avdøde" følger i utgangspunktet samme spor som Aki Kaurismäkis film "I hired a contract killer" fra 1990. Hovedpersonen går gjennom en smertefri skilsmisse, men føler seg allikevel så frigjort fra livsmening at han hyrer inn en leiemorder som skal drepe ham.

Derfra går Kurkovs fortelling sine egne veier. Det kan virke som forfatteren bevisst setter ned tempoet for å dra oppmerksomheten bort fra den fartsfylte rammefortellingen og over på de svært underfundige tankerekkene til hovedpersonen. Setningene er korte, og av typen "I år ville snøen falle uten meg". "Det ville ikke være noe stort tap, forresten". Kommunen ville spare penger på snømåking".

Valg opp i fanget

"Venn av avdøde" er en kjærkommen anledning til å bli minnet om hva litteratur egentlig handler om. Kurkovs roman har den nødvendige kvaliteten som gjør at ingen av livets store spørsmål blir forsynt med enkle svar. Skal vi søke fellesskap og forpliktende samvær med andre? Kan vi klare oss bedre på egen hånd? I den ukrainske hovedstaden midt på nittitallet har menneskene fått alle valgene som preger det vestlige nåtidsmennesket opp i fanget.

Merkelappen "postsovjetisk" er i høy grad treffende for Kurkovs litteratur. Ikke bare på grunn av den gangsteraktige atmosfæren, men også fordi hovedpersonen viser evne til kritisk selvrefleksjon. Når hovedpersonen på en god dag mener å føle seg som "en av de positive heltene i den klassiske sovjetlitteraturen", kan det være fristende å ta frem den gamle merkelappen "postmoderne". Eller kanskje "Erlend Loe-aktig"? Denne romanen kom i alle fall ut samme år som "Naiv super" utkom i Norge. Erlend Loe har fått et stort publikum i Russland. Andrej Kurkov fortjener en stor leserskare i Norge.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.