Herlig fransk komedie

De særdeles lokale humoren som beskrives i «Velkommen til Shti’ene» er universell, mener NRKs filmanmelder, Einar Guldvog Staalesen.

Fra "Velkommen til Shti’ene"
Foto: AS Fidalgo

5 stjerner

«Velkommen til Shti’ene» er en fransk komedie med stoff i om klimatiske og antropologiske forestillinger, garnert med geografiske klisjeer. Humoren er folkelig.

- Bon sher, sier de. Det betyr Bon Jour.

Humoren går på dialekt og beslektede ubegripeligheter. Shtiti er en dialekt, shti’ene er folkene som snakker dialekten. De lever i området rundt Lille, i en mørk og kjedelig nordøstlig utpost i Frankrike. Folk sørpå tror det er polare temperaturer der allerede på høsten.

Fra "Velkommen til Shti'ene"

Fra 'Velkommen til Shti'ene'

Foto: AS Fidalgo

Fransk humor om å bli forvist til en kulde og provins har trukket 20 millioner tilskuere til kinoene. Når er det vår tur. Filmen er den morsomste franskmenn har sett på en stund. Den er morsom for oss også.

Sannheter, myter og misforståelser

Postmesterfamilien ønsker å flytte til Provence eller Rivieraen, men lederjobbene der nede er så attraktive at kandidater med fysiske handikap eller spesielle behov, blir foretrukket. Så vår mann må skaffe seg en rullestol, hvis det er det som skal til. Men han bør lære å manøvrere den også for å være troverdig kandidat. Så forfremmelsen og forflytningen skjer nordover. Det kjennes fornedrende. Det verste er at mannen trives etter hvert. Det kan han ikke si til kona som valgte å bli igjen i Paris.

Humoren sirkler rundt sannheter og myter og misforståelser. Det er som å være fra Montebello og bli forvist til et område hvor folk drikker kaffe-dokter. Overraskende viser det seg at folk puster normalt, spiser som andre og hører klokkespill fra kirketårnet i lunsjen.

Fransk kinorekord

«Velkommen til Shti’ene» tar franskmennene ved nesen slik at de liker det. 20 millioner av dem har sett filmen på kino. Det er fransk rekord. Nå strømmer folk til i andre land også. De særdeles lokale forholdene som beskrives, er universelle, viser det seg.

Fra "Velkommen til Shti’ene"
Foto: AS Fidalgo

Jeg tror vi vil ha ekstra glede av filmens nordpå-perspektiv. Jeg ville gitt litt ekstra for å oppleve en forestilling i Alta. Det er premiere der også, nemlig.

Typene vi ser, er herlige. Kvinnene er vakrere enn mennene fortjener. Innfallene er passe nesevise. Stemningen er god. Dramaturgien er stram. Filmen har ikke hastverk, den formidler jo noe om at tiden går langsommere noen steder enn andre, men den tværer ikke innholdet.

Og den lar seg ikke lamme av egne morsomheter. Den formidler dem.

Kulturstrøm

 • Ukens beste låter

  Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

  Arctic Monkeys
  Foto: Presse
 • Norsk regi på Netflix-kultserie

  Den «Sonja»-aktuelle regissøren Anne Sewitsky var nylig i Sør-Afrika for å gjøre en episode av Netflix-kultserien «Black Mirror» - som en av ytterst få kvinnelige «Black Mirror»-regissører: I forrige sesong hadde Jodie Foster regi på en episode.

  Anne Sewitsky
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix