NRK Meny
Normal

Velkommen til Radioteatret!

Du er kommet frem til Radioteatrets nettsider! Vi må innrømme det med det samme: Du er kommet til hovedkvarteret for løgn og bedrag.

Radioteatret. Noe for alle - Alltid!
Foto: Fredrik Arff / NRK

For i Radioteatret er det du hører, som oftest noe helt annet enn det som skjer. Vi lurer deg hele tiden. Når du hører treogførti elefanter komme trampende over en landsby, er det bare en teknisk magiker, en lyddesigner, som er på ferde. Hun (eller han) kan utsette London for et terrorangrep med atomvåpen, eller la giljotine-øksen falle over en ulykkelig nakke - uten å gjøre noe særlig oppstuss om det. Men du tror det skjer. Lever med, i fantasien. Vi gjør også det som er mye vanskeligere: finner veier inn i menneskesinnets såreste og hemmeligste avkroker. Eller imiterer statsministeren så du gapskratter. Vi er fantasiens hovedscene i landet.

Av måneskinn gror det ingenting
Foto: NRK

Din egen scenograf
I Radioteatret er du din egen scenograf. Vi krever noe av deg. Du kan ikke bare komme her og komme her og vente at vi skal gjøre alt for deg. Det er du selv som må skape de bildene som lyddesigner og regissør og skuespillere og komponister stimulerer deg til å lage. I Radioteatret må lytteren være kreativ, ikke bare passivt absorberende. Husk: når 100 mennesker ser en film på tv, ser de den samme filmen. Når hundre mennesker hører det samme hørespillet, ser de hundre forskjellige filmer.

”Noe for alle alltid”
Slik lyder NRKs devise. Det er et krevende mål. En almenkringkaster skal ikke bare nå et flertall, men alle. ”Alle” betyr ikke bare den kompakte majoritet, men også de løse og ledige minoriteter i landet. Folk med bestemte interesser.

 

Nils Heyerdahl, Radioteatersjef

Verdens bredeste lyddrama-produsent
Vårt bidrag til å realisere NRKs devise, er å levere bredde og mangfold. Vi er antagelig verdens bredeste lyddrama-produsent. Vi lager ny og klassisk dramatikk, krimserier, barnehørespill og satire. Fire forskjellige genre. Det gir oss både vidt nedslagsfelt og rom for kreative eksperimenter. Vi leverer underholdningsbidrag og opererer i den litterære offentlighet. Vi tar barna og deres behov for skikkelig dramatikk på alvor. Og vi prøver oss ukentlig som intelligent og vittig samtidskritiker.

På disse sidene finner du stoff om våre fire scener: Krimmen på P1, P2-teatret på P2, Barnehørespillet på P1, Hallo i uken på P2.

Vi lover nok av overraskelser, både her og i våre mange sendinger!

Nils Heyerdahl

PS!

Nils Nordberg
Foto: Krogvoll

Den observante lytter har sikkert fått med seg at Nils Nordberg, allviteren på de lyssky gjerningers område, går av som krimsjef i Radioteatret, etter en enestående karriere.

Vi er ham mangt et deilig gys skyldig. Med krimseriene ble hørespill-formen fornyet og Radioteatrets posisjon i det norske folk forankret. Vi takker Nils Nordberg for helhjertet innsats og er glad for at han fortsetter som medarbeider og instruktør uten portefølje. Denne overlates til Else Barratt-Due, erfaren dramaturg og hørespillinstruktør. Ta vel imot en kvinne med pistol! Ta også vel imot Guri Skeie Gundersen, som overtar ansvaret for barneproduksjonene, etter Else Barratt-Dues og Helge Andersens langvarige og kyndige innsats på området. Radioteatret forandrer for å bevare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix