Se Trygdekontorets «Paradise Hotel»-parodi

Hans Olav Lahlum sa nei til «Skal vi danse», men da Trygdekontoret inviterte ham med til «Parasite Motel» kunne han ikke avslå.

Hans Olav Brenner, Shabana Rehman og Per Fuggeli deltar i «Parasite Motel». Sammen med blant andre forfatter Hans Olav Lahlum, tidligere Paradise Hotel-vinner Iselin Mikkelsen og VGs debattredaktør, Elisabeth Skarsbø Moen, må de leve en uke som handicappede.

Hans Olav Brenner, Shabana Rehman og Per Fuggeli deltar i «Parasite Motel». Sammen med blant andre forfatter Hans Olav Lahlum, tidligere Paradise Hotel-deltager Iselin Mikkelsen og VGs debattredaktør, Elisabeth Skarsbø Moen, må de leve en uke som handicappede.

I kveld sparker Trygdekontoret i gang høstsesongen med en «Mot norrmalt spessial».

I tillegg til det sedvanlige panelet med saksbehandlere og Trygdebeistets skarpe kommentarer fra sidelinjen, serverer Trygdekontoret også en nyvinning, nemlig «Parasite Motel», en parodi på realityserien Paradise Hotel.

Den intellektuelt sett noe brokete forsamlingen som deltar i den originale TV3-serien er her byttet ut med representanter fra twitteratet og kommentariatet.

Serien skal være et fast innslag i Trygdekontoret i hele høst, og blant deltakerne finner vi navn som Hans Olav Lahlum, Shabana Rehman Gaarder, Per Fugelli, Elisabeth Skarsbø Moen, Hans Olav Brenner, Inger Merete Hobbelstad og Eivind Trædal.

Se første episode øverst i saken.

– Jeg har jo meldt meg på fordi jeg synes det er helt sjukt å være her.

Hans Olav Brenner i «Parasite Motel»

– Hvis jeg skal si noe negativt om meg selv, så er jeg kanskje litt for ambisiøs, og litt for glad i gutter.

Shabana Rehman i «Parasite Motel»

– Vi er vårt ansvar bevisst

Bakgrunnen for serien er at samfunnsdebattant Paul Bjerke gikk kraftig ut mot originalen, og mente at tv-produsentene skaper personer som fremstår som mindre begavet.

Han viste også til pressens Vær Varsom-plakat om å ta særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser.

– Etter at Bjerke mente at tv-produsentene roter i bunnen av søppeltønna etter folk, følte vi at NRK 3 måtte være sitt ansvar bevisst. Derfor inviterte vi inn intelligensiaen til «Parasite Motel». Jeg kan avsløre at det blir hett underveis. Det blir sol, sprit, sex og sterke meninger, varsler programleder Thomas Seltzer.

Les også: – Vi vil sette svake grupper opp mot hverandre

– Sa nei til «Skal vi danse»

Hans Olav Lahlum

– Jeg syns avgjort det var ganske gøy å være med, forteller Hans Olav Lahlum til NRK.no.

Foto: NRK

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum innrømmer at han måtte gå en runde med seg selv før han sa ja til å bli med.

– Jeg var litt i tvil om jeg burde være med, jeg har for eksempel sagt nei til «Skal vi danse» tidligere. Men dette kunne gjøres uten at det tok alt for mye tid, og så kunne man jo få prøvd ut litt andre talenter enn man gjør i det daglige. Dessuten må jo dette være en god sak å stille opp for, humrer han.

Lahlum er forberedt på kritikk, men syns det må være lov til å tulle litt med reality-konseptet.

– Vi parodierer ikke bestemte deltakere, men konseptet «Paradise hotel», og jeg tror ikke de syns det er så ille å bli tullet litt med. Jeg syns det er litt godt at vi bor i et land der vi kan gjøre sånt. At mennesker som holder på med «seriøse ting» til vanlig også kan slå seg litt løs, og ha en litt løsere snipp.

- Noen ganger snakker jeg før jeg tenker, og da kan ordene bare trille feil ut av munnen.

Per Fuggeli i Parasite Motel

– Det vil være delte meninger om serien

Lahlum forteller at han gjorde lite research i forkant av deltakelsen i «Parasite Motel».

– Jeg har faktisk aldri sett på «Paradise Hotel», innrømmer han.

– Men har nære venner som ser på serien, og jeg har jo lest flere artikler om den, så jeg hadde klart for meg hva slags konsept det er.

Deltakerne fulgte et manus, men ble også gitt lov til å improvisere litt. Lahlum forteller at han også måtte sette foten ned under innspillingen.

– Det var enkelte ting redaksjonen foreslo som jeg ikke ville gjøre på tv. Samtidig tøyde også jeg grensene. Jeg drikker jo ikke alkohol i virkeligheten, men her i serien spiller jeg ganske full i en scene. Jeg kom frem til at når man stiller i en parodi på «Paradise Hotel» kan man jo ikke la vær å drikke alkohol.

Nå er han spent på reaksjonene, og utelukker ikke en ønskereprise

– Jeg har ikke angret foreløpig, men vi får se på reaksjonene. Jeg er klar over at det vil være delte meninger om dette, for det er et spesielt konsept. Hvis det blir et folkekrav så skal jeg ikke nekte for at det ikke kommer en serie til.

Har med «ekte» Paradise-deltaker

Også sist Paradise-sesongs mest omtalte skikkelse, Iselin Michelsen, er med i serien.

På ekte Trygdekontoret-vis skal nemlig hvert avsnitt i «Parasite Motel» ende med at hun serverer en påstand som panelet i programmet må ta stilling til.

- Nå som jeg har sittet i rullestol en uke, lurer jeg på om folk som er handicappet og sitter i rullestol er mer klok enn andre folk, fordi at de har mer tid til å tenke over de store spørsmålene i livet, avslutter hun.

Tidligere Paradise Hotel-, nå Parasite Motel-deltager, Iselin Mikkelse


Trygdekontoret ser du på NRK3 i kveld klokken 22:00.

Trygdekontorets "Parasite Motel"
Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise