NRK Meny
Normal

Velgere vil bruke penger på kultur

Tre av fire norske velgere mener at minst én prosent eller mer av statsbudsjettet bør brukes på kultur.

Ludvig Holbergs "Den stundesløse" spilles på Trøndelag Teater høsten 2009
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for NRK.

Og det er ikke bare de rødgrønnes velgere som vil gi kulturen offentlig finansiering. Hele 60 prosent av Frps velgere svarer at de synes at minst én prosent av statsbudsjettet bør brukes på nettopp kultur.

Kollisjonskurs

I Frps partiprogram står det at «Frp er det eneste partiet som mener at det ikke bør brukes mer offentlige midler på kultur». Likevel avviser partiets kulturpolitiske talsmann, Ulf Erik Knudsen, at de er på kollisjonskurs med sine egne velgere.

Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Frp)

Ulf Erik Knudsen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Her tror jeg det er spørsmålsstillingen som er utslagsgivende, så jeg tror ikke den er så representativ for Fremskrittspartiets velgere, sier Knudsen som noterer seg tallene.

Han mener at spørsmålet burde vært satt opp mot hva pengene alternativt kan brukes til.

– Jeg tror nok det at velgerne kanskje ville kommet med andre svar dersom de hadde blitt forespurt om alternativ bruk av disse pengene, for eksempel til sykehjem eller til styrking av politiet, mener Knudsen, som mener det meste av kulturen bør være selvfinansierende.

Provosert

May Elisabeth Hansen

May Elisabeth Hansen

Foto: Stig Marlon Weston/SV

SVs kulturpolitiske talskvinne, May Elisabeth Hansen, mener undersøkelsen viser at Frp ikke har kontakt med velgerne når det gjelder kultur.

– Det viser denne undersøkelsen helt klart. Og det viser at det er så riktig og viktig å trappe opp kulturbudsjettet til en prosent av statsbudsjettet innen 2014.

Hun synes det er problematisk for Frp at de definerer hva som er kultur for folk flest.

– Jeg ville, som Frp-velger, blitt provosert at et parti så til de grader, definerer hva som er viktig for meg.

– Intetsigende

I meningsmålingen gjort for NRK, svarer altså 77 prosent av de spurte at minst én prosent eller mer av statsbudsjettet bør brukes på kultur.

Velgerne til SV, Rødt, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er ikke overraskende de som vil bruke mest penger på kulturelle tiltak.

Olemic Thommessen

Olemic Thommessen

Foto: Høyres Hovedorganisasjon

Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen, er egentlig overrasket over at tallet ikke er enda høyere. Han synes hele undersøkelsen blir intetsigende.

– Et godt formål vil alle folk være med på. Jeg tror at når man får et spørsmål om det er en sak man liker, så støtter man den. Her synes jeg man har satt fram en tallerken med jordbær under nesa på noen, og så har man spurt om man vil ha fløte eller sukker. At man får svar på det, det synes jeg ikke er noe rart, sier Thommessen.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP