Hopp til innhold

Velger vi religion eller vitenskap?

Det har vært høy temperatur etter at «Bokprogrammet» spurte om det var mulig å ha en naturlig kobling mellom vitenskap og religion. Debatten har rast i kommentarfeltet og det er lite som tyder på forsoning mellom frontene.

Video Bokprogrammet: Om vitenskap og religion (4:14)

Konflikten mellom det religiøse og det vitenskaplige ser ikke ut til å være enklere i 2011 enn for flere hundre år siden.

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forholdet mellom det religiøse og det vitenskaplige har alltid vært et følsomt emne. Etter at «Bokprogrammet» tok opp temaet, har debatten rast på NRK.no. For er det egentlig plass til å både være både religiøs og nysgjerrig i 2011?

Kristendom er å tro på det som står i bibelen og stole på gud og ta i mot ham, ikke nødvendigvis å gå i kirken hver søndag

oj

Diskusjonen har rast i store bokstaver og nærmere 400 innlegg vitner om et tema som vekker interesse. Men det virker som det er liten mulighet for forsoning og forståelse mellom de religiøse og vitenskaplige debattantene.

Det finnes god dokumentasjon for at Jesus faktisk har stått opp fra de døde, så hvis han faktisk gjorde det - så motbeviser også dette hele Islam.

Tor

Fysiker og nonne Katrina Pajchel mener kombinasjonen fungerer utmerket, mens forfatter Gert Nygårdshaug har som misjon å få som mange som mulig av sine lesere til å vende ryggen til kristendommen.

Begge disse, samt den britiske suksessforfatteren Ian McEwan, møter du i «Bokprogrammet» denne uka.

Det vi vet om moder jord, universet, vår eksistens og opprinnelse i dag overgår alt som står i bl.a. Bibelen.

Seigman

Under «Bokprogammet» på tirsdag deltok programleder Siss Vik i nettprat. Her kan du se hele chatten om igjen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)