Hopp til innhold

Velg de riktige pandemi-filmene

Pandemi-filmen «Contagion» har de siste ukene fått fornyet aktualitet og popularitet. NRKs filmkritiker gir deg tips til hvilke pandemi-filmer som kan være verdt å se, og hvilke du bør styre unna.

Video Filmanmeldelse: Contagion

SMITTE: Contagion fra 2011 har igjen blitt en strømmehit. Filmpolitiet ga i sin tid filmen terningkast fem.

Foto: Courtesy Warner Bros.

Man skulle kanskje tro at folk fikk nok av pandemi og virus i nyhetsbildet, men i det siste har en av de mest kjente spillefilmene med et lignende plott dukket opp på topplistene igjen.

Ifølge New York Times klatret «Contagion» fra 2011 fra 270. plass av filmene i Warner Bros.-katalogen til andreplass, bare slått av Harry Potter, i begynnelsen av mars.

Birger Vestmo, filmkritiker i NRK.

Birger Vestmo, filmkritiker i NRK, tipser deg om pandemi-filmer det er verdt å se.

Foto: Henriette Dæhli / NRK

Hvis du ønsker å se noen av de filmatiserte pandemi- og virushistoriene fra Hollywood på ny, mener filmkritiker i NRK – Filmpolitiets Birger Vestmo – at dette er de tre du bør gyve løs på:

«Contagion»

«Dette er kanskje den mest relevante filmen i forhold til dagens situasjon med koronaviruset. Regissør Steven Soderbergh og manusforfatter Scott Z. Burns konfererte med en rekke fagfolk under forberedelsene for å kunne fortelle en historie om et virusutbrudd med høy troverdighet.

Den viser hvordan en amerikansk forretningskvinne (Gwyneth Paltrow) blir syk etter en reise til Hongkong, hvordan hun tar med seg viruset hjem til USA, og hvordan det deretter sprer seg med rekordfart over hele verden med dødelige konsekvenser. Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, og Kate Winslet spiller andre roller i en film som effektivt beskriver paranoiaen, feilinformasjonen og usikkerheten som oppstår i en akutt krisesituasjon.

Filmen viser hvordan utbruddet blir håndtert av rådville myndigheter, ikke rent ulikt det som skjer akkurat nå, og den intense jakten på en mulig vaksine.»

«Contagion er en ultra-realistisk epidemi-film – proppfull av kunnskap og kjentfolk», ble det skrevet i Filmpolitiets terningkast 5-anmeldelse i 2011.

«The Thing»

«John Carpenters ypperlige sci-fi-skrekkfilm fra 1982 handler om en organisme fra verdensrommet som tar over menneskekroppene den kommer i kontakt med på en isolert base i Antarktis.

Akkurat som et virus, sprer «The Thing» seg ved menneskelig kontakt, og når figurene blir klar over smittefaren, beveger de seg rundt med stor forsiktighet mens de skuler mistenksomt på hverandre, akkurat slik vi gjør i butikkene for tiden. Hvem er smittet og hvem er friske?

I filmen ser vi basens doktor utføre en datasimulasjon av spredningsfaren, og kommer frem til at det er 75 prosent sjanse for at en eller flere av kollegene er smittet, og at hele verden kommer til å bli smittet innen 27.000 timer om de ikke greier å stoppe tingen/viruset fra å nå sivilisasjonen. Mens det diskuteres harde tiltak i den virkelige verden, er det ingenting imot grepene som blir gjort i denne fantastiske (og svært blodige) filmen!»

«12 Monkeys»

Bruce Willis

TIDSREISE: Bruce Willis har hovedrollen i filmen 12 «Monkeys».

Foto: Reuters

«Hadde vi bare hatt en tidsmaskin, kunne vi kanskje reist noen måneder tilbake i tid og stoppet koronaviruset på et tidlig tidspunkt. Dette er faktisk utgangspunktet for Terry Gilliams’ «12 Monkeys» fra 1995, basert på den franske kortfilmen «La Jetée» fra 1962.

Her spiller Bruce Willis rollen som James Cole, mannen som får i oppgave å reise fra år 2035 til 1996 for å finne det opprinnelige viruset som har utslettet nesten hele verdens befolkning, i håp om å kunne utvikle en brukbar vaksine. Dessverre skjer det noe krøll med tidsreisen, samtidig som Cole plages av noen merkelige drømmer.

Filmen inneholder noen dystre visjoner av en postapokalyptisk verden etter det katastrofale virusutbruddet, men har også interessante ideer om virusets opprinnelse og hvordan det er blitt brukt som et våpen.»

Advarsel

Det finnes mange filmer med lignende tematikk, men en del av dem ender ganske dårlig, ifølge Vestmo, og som gjør at de kanskje kan være greit å styre unna i disse dager:

««28 Days Later», «The Andromeda Strain», «I Am Legend», «Maze Runner»-filmene, «Planet of the Apes»-filmene, «Resident Evil»-filmene og «World War Z» er andre virusrelaterte filmer man kan merke seg. Det er imidlertid på sin plass med en liten «trigger warning»: det går ikke særlig bra med menneskeheten i noen av dem!»

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK