Vekterstreiken rammer kulturlivet

Vekterstreiken rammer kulturlivet. Nasjonalgalleriet må stenge midt i perioden de har flest besøkende.

Nasjonalgalleriet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er veldig trist å måtte stenge. Vi er opptatt av å gjøre kunsten vår tilgjengelig for publikum. Det kan vi ikke nå, sier sier Jean Yves Gallardo, som er kommunikasjonssjef for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Beste besøksmåned i året

Tirsdag morgen trappet vekterstreiken opp og har ført til kø på flere flyplasser. I Oslo må Nasjonalgalleriet og Arkitekturmuseet holde stengt - midt i den beste måneden i året.

– Vi må stenge på grunn av mangel på vekterkapasitet i publikumsarealene, sier Gallardo.

På en vanlig junidag kan Nasjonalmuseet ha 1600 besøkende i tillegg til skoleelever.

– Turistene som kommer til Oslo vil også veldig gjerne se utstillingene våre, så streiken rammer store deler av vårt publikum hardt.

Når ikke alle

Tor Sannerud

Tor Sannerud

Foto: Knut Falch / Scanpix

«Turistsjef» i Oslo, Tor Sannerud, er ikke spesielt fornøyd med streiken.

– Dette er synd. Nasjonalgalleriet er et av Oslos best besøkte museer og har stor interesse blant tilreisende. Det er trist å måtte meddele at de holder stengt, sier han.

Han forteller at de legger ut informasjon på sine nettsider, orienterer hoteller og selvsagt underretter turister via turistinformasjonen i Oslo, som har mye kontakt med de tilreisende.

– Vi har våre kanaler, men når dessverre ikke alle, sier han.

– Ingen Munch tilgjengelig i Oslo

Han forteller at alternativet for turister, som for eksempel vil se Munch, er å henvende seg til Munchmuseet.

– Varer streiken blir også Munchmuseet rammet fra torsdag. Og da har vi ingen Munch tilgjengelig i Oslo.

Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

Flere kulturnyheter