Hopp til innhold

Veier til rom

Mens vi i Norge ikke blir enige om vi skal si sigøyner eller roma, bruker serbiske KAL musikken til å stille langt dypere spørsmål. Og til å lage fest.

KAL: «Radio Romanista»
Foto: Albumcover

KAL: «Radio Romanista»

KALs album «Radio Romanista».

Foto: Albumcover

KAL betyr svart på romani, og jaggu er de ikke også kledd i svart, fra topp til tå. De kaller musikken sin «rock n’roma» og henter tydelig tittelen på plata «Radio Romanista» fra en gammel plate eller to av pønkelegendene The Clash. Og musikken? Den er rett og slett roma.

Beograd

Si meg, vet de ingenting? Har de ikke lært noe av historia? I bokmålsordboka står det om rom: «Sigøynernes ord for «mann», sigøyner». Og alle vet jo at sigøynerne reiser rundt og har fargerike, om enn noe fattigslige, klær. Og alle vet hvordan et sigøynerorkester høres ut – sørgmodig synger de om sin grumme skjebne.

Vet ikke KAL dette? Aner de ikke hvordan de skal oppføre seg?

De er kledd i urbant svart, har vært bofast i en drabantby i Beograd i hele sitt liv, og insisterer på at de er roma og snakker romani. Som om ikke det er nok, tillater de seg å bryte med tradisjonen og blander inn elektriske gitarer og feite trommesett i musikken. Den er definitivt roma, men samtidig – definitivt rock.

Romanistan

Dragan Ristic heter mannen bak. Dette er hans andre plate med bandet KAL. Og det er et langt steg videre fra den noe uforløste debuten. Kanskje var den nødvendig som startsted for et musikalsk prosjekt som like mye var et politisk prosjekt.

Som han skriver på omslaget: «I min fantasi finnes det et land som heter Romanistan. Tenk deg at vi i det landet hadde en nasjonal radiostasjon som het Radio Romanista.»

Perfekt

Med «Radio Romanista» har KAL startet reisen til Romanistan, mens selvtilliten har vokst underveis. De aksler trøya og fyller den nesten helt med en blanding av energi og musikalitet som skal bli en fryd å oppleve på scenen.

Mens vi venter får vi nøye oss med en plate som av og til surrer rundt på leting etter seg selv, men som på store deler av verket er den perfekte partymusikk. Den kommer også på vinyl, for alle dere så DJs der ute.
Dessuten: At dette kommer fra hjertet av det urbane Serbia er godt å tenke på.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP