Hopp til innhold

Nekter å ha skrevet boken

– Jeg er ikke forfatteren, sier Wikileaks-stifteren om boka «Julian Assange: Den uautoriserte selvbiografien» som kommer ut i Storbritannia i dag.

Wikileaks-stifter Julian Assange

Wikileaks-stifter Julian Assange

Foto: Nyhetsspiller

Det er det britiske forlaget Cannongate som gir ut boka, mot Assanges vilje.

Boka inneholder angivelig hans første direkte kommentarer til anklagene om seksuelle overgrep.

Assange ble i februar beordret utlevert fra Storbritannia til avhør i Sverige, for å svare på anklager om voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Han er ennå ikke utlevert.

Forlaget hevder at boka, som kommer i bokhandlene i dag, er det første utkastet til Assanges selvbiografi som forlaget mottok fra Wikileaks-stifteren i mars 2011.

Brøt kontrakten

Han signerte kontrakten med Cannongate i desember 2010, men brøt den i mars.

– Minnene er ren prostitusjon, sa Assange etter å ha lest forlagets utkast. Han er rasende og beskylder forlaget for å ha brutt avtalen han hadde med dem om utgivelsen.

Boka er fortsatt under arbeid, sier Julian Assange.

Cannongate publiserer den likevel.

Boka er, som forfatteren, lidenskapelig, provoserende og opinionsdannende. Vi er stolt over å publisere den.

Forlaget Cannongate

– Dette er gammeldags opportunisme og dobbeltspill . Forlaget snyter folk for å tjene masse penger, skriver Assange i en pressemelding.

Han avviser at utgivelsen har noe som helst med ytringsfrihet å gjøre.

Femti timers opptak

Andrew O'Hagen har ført boka i pennen. Den er resultat av mer enn femti timers opptak og mange sene kvelder mens Julian Assange satt i husarrest i Ellingham Hall i Norfolk.

– Boka er en litterær fortolkning av disse samtalene. Jeg har ikke foretatt noen faktasjekk eller rettelser, sier australieren til den danske avisen Politiken.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober