NRK Meny
Normal

Nekter å ha skrevet boken

– Jeg er ikke forfatteren, sier Wikileaks-stifteren om boka «Julian Assange: Den uautoriserte selvbiografien» som kommer ut i Storbritannia i dag.

Wikileaks-stifter Julian Assange

Wikileaks-stifter Julian Assange

Foto: Nyhetsspiller

Det er det britiske forlaget Cannongate som gir ut boka, mot Assanges vilje.

Boka inneholder angivelig hans første direkte kommentarer til anklagene om seksuelle overgrep.

Assange ble i februar beordret utlevert fra Storbritannia til avhør i Sverige, for å svare på anklager om voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Han er ennå ikke utlevert.

Forlaget hevder at boka, som kommer i bokhandlene i dag, er det første utkastet til Assanges selvbiografi som forlaget mottok fra Wikileaks-stifteren i mars 2011.

Brøt kontrakten

Han signerte kontrakten med Cannongate i desember 2010, men brøt den i mars.

– Minnene er ren prostitusjon, sa Assange etter å ha lest forlagets utkast. Han er rasende og beskylder forlaget for å ha brutt avtalen han hadde med dem om utgivelsen.

Boka er fortsatt under arbeid, sier Julian Assange.

Cannongate publiserer den likevel.

Boka er, som forfatteren, lidenskapelig, provoserende og opinionsdannende. Vi er stolt over å publisere den.

Forlaget Cannongate

– Dette er gammeldags opportunisme og dobbeltspill . Forlaget snyter folk for å tjene masse penger, skriver Assange i en pressemelding.

Han avviser at utgivelsen har noe som helst med ytringsfrihet å gjøre.

Femti timers opptak

Andrew O'Hagen har ført boka i pennen. Den er resultat av mer enn femti timers opptak og mange sene kvelder mens Julian Assange satt i husarrest i Ellingham Hall i Norfolk.

– Boka er en litterær fortolkning av disse samtalene. Jeg har ikke foretatt noen faktasjekk eller rettelser, sier australieren til den danske avisen Politiken.

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.