Vebjørn Rodal

Den lovende skiløperen frøs sånn på bena at han valgte friidrettsarenaen og piggsko i stedet. Vebjørn Rodal er Norges fremste friidrettsutøvere gjennom tidene og gjest i Stjerneklart på NRK P1.

Vebjørn Rodal
Foto: Lars Aamodt / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal ble født den 16. september 1972 på Orkdal sjukehus og vokste opp sammen med mor og far, som var lærere, og en 4 år eldre søster på Berkåk i Rennebu i Sør-Trøndelag. Han var en lovende skiløper i sin barndom, men tradisjonene etter sambygdingen Magne Myrmo, som ble verdensmester på ski i 1974, ble ikke fulgt opp fordi unge Vebjørn frøs sånn på beina! Derimot ble friidrettsarenaen og piggskoene fortrolige venner. Etter hvert fikk Vebjørn oppdalingen Kjell Arve Husby som trener og meldte seg inn i Oppdal Friidrettsklubb.

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Sammen med Husby utviklet Vebjørn et treningsopplegg som virket noe uvanlig på det sterkt tradisjonsbundne friidrettsmiljøet. Opphold i fjell, skog og mark og et lystbetont og humørfylt treningsopplegg skapte stor framgang for Vebjørn.

Som senior tok han sitt første norgesmesterskap på 800 m, og fikk kongepokalen for det, i 1992. Sammen med Atle Douglas jaktet Vebjørn på Audun Boysens nesten 40 år gamle norgesrekord på 800 m. Douglas tok første napp i 1992 og forbedret rekorden 2 ganger før Vebjørn overtok den i 1994 og forbedret den på sin side ytterligere 3 ganger. Under verdensmesterskapet i friidrett i 1993 ble det semifinale på Vebjørn Rodal på 800 m, men allerede året etter tok han sølv i EM og fikk på nytt en semifinaleplass i VM. I 1995 tok han bronse i VM. Men det var i jubelåret 1996 at Vebjørn skrev norsk friidrettshistorie med gullskrift.

Under de olympiske leker i Atlanta løp han en bortimot perfekt 800 meter og spurtet inn til gullmedalje, ny olympisk og norsk rekord – 1,42,58 – en rekord som fortsatt står. Vebjørn hadde tatt Norges første friidrettsgull på 40 år. Samme høst giftet han seg med Liv. Året etter fikk han 5. plass i VM og i 1998 ble det bronse i innendørs-EM.

Samme år brøt han med sin gamle trener, Kjell Arve Husby, rett etter at de to hadde gitt ut boka ”Krydderguttene” på Det Norske Samlaget. Etter en stygg hælskade spøkte det lenge for Vebjørns deltakelse i OL i Sydney i 2000, men han nådde semifinalen også der. Sitt siste og åttende norgesmesterskap tok han i 2002.

Vebjørn arbeider i Telenor i Trondheim og er bosatt der sammen med kona Liv og de tre barna, Eivind på 13 og tvillingene Maren og Vilde på 9 år. Han har selvsagt hytte på Oppdal.

Stjerneklart med Vebjørn Rodal, mandag 14.04.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.