Hopp til innhold

Vebjørn Rodal

Den lovende skiløperen frøs sånn på bena at han valgte friidrettsarenaen og piggsko i stedet. Vebjørn Rodal er Norges fremste friidrettsutøvere gjennom tidene og gjest i Stjerneklart på NRK P1.

Vebjørn Rodal
Foto: Lars Aamodt / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal ble født den 16. september 1972 på Orkdal sjukehus og vokste opp sammen med mor og far, som var lærere, og en 4 år eldre søster på Berkåk i Rennebu i Sør-Trøndelag. Han var en lovende skiløper i sin barndom, men tradisjonene etter sambygdingen Magne Myrmo, som ble verdensmester på ski i 1974, ble ikke fulgt opp fordi unge Vebjørn frøs sånn på beina! Derimot ble friidrettsarenaen og piggskoene fortrolige venner. Etter hvert fikk Vebjørn oppdalingen Kjell Arve Husby som trener og meldte seg inn i Oppdal Friidrettsklubb.

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Sammen med Husby utviklet Vebjørn et treningsopplegg som virket noe uvanlig på det sterkt tradisjonsbundne friidrettsmiljøet. Opphold i fjell, skog og mark og et lystbetont og humørfylt treningsopplegg skapte stor framgang for Vebjørn.

Som senior tok han sitt første norgesmesterskap på 800 m, og fikk kongepokalen for det, i 1992. Sammen med Atle Douglas jaktet Vebjørn på Audun Boysens nesten 40 år gamle norgesrekord på 800 m. Douglas tok første napp i 1992 og forbedret rekorden 2 ganger før Vebjørn overtok den i 1994 og forbedret den på sin side ytterligere 3 ganger. Under verdensmesterskapet i friidrett i 1993 ble det semifinale på Vebjørn Rodal på 800 m, men allerede året etter tok han sølv i EM og fikk på nytt en semifinaleplass i VM. I 1995 tok han bronse i VM. Men det var i jubelåret 1996 at Vebjørn skrev norsk friidrettshistorie med gullskrift.

Under de olympiske leker i Atlanta løp han en bortimot perfekt 800 meter og spurtet inn til gullmedalje, ny olympisk og norsk rekord – 1,42,58 – en rekord som fortsatt står. Vebjørn hadde tatt Norges første friidrettsgull på 40 år. Samme høst giftet han seg med Liv. Året etter fikk han 5. plass i VM og i 1998 ble det bronse i innendørs-EM.

Samme år brøt han med sin gamle trener, Kjell Arve Husby, rett etter at de to hadde gitt ut boka ”Krydderguttene” på Det Norske Samlaget. Etter en stygg hælskade spøkte det lenge for Vebjørns deltakelse i OL i Sydney i 2000, men han nådde semifinalen også der. Sitt siste og åttende norgesmesterskap tok han i 2002.

Vebjørn arbeider i Telenor i Trondheim og er bosatt der sammen med kona Liv og de tre barna, Eivind på 13 og tvillingene Maren og Vilde på 9 år. Han har selvsagt hytte på Oppdal.

Stjerneklart med Vebjørn Rodal, mandag 14.04.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.