Vatikanet slakter den nye Star Wars-filmen

– Feiler spektakulært i sin fremstilling av det onde, mener L'Osservatore Romano.

star wars

UPOP: Disse stormtroppene gjorde ikke en god nok jobb med å være onde i den nye Star Wars-filmen, ifølge Vatikanet.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters/NTB Scanpix

Harrison Ford på festpremiere

HAN SOLO: Harrison Ford spiller i den nye Star Wars-filmen, som har slått alt av rekorder siden den ble sluppet.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Vatikanets dagsavis L'Osservatore Romano er ikke nådig i sin omtale av «Star Wars: The Force Awakens», som sopte inn 2,15 milliarder kroner i Nord-Amerika i premierehelgen.

Ifølge bransjebladet Variety skriver avisa at filmen både er «forvirrende og uklar» – og enda verre, den mislykkes til de grader i sitt forsøk på å manifestere ondskap.

Den anonyme anmelderen i den vatikaneide avisa synes også at JJ Abrams' film er mer som en omstart enn en skikkelig oppfølger og at regissøren har latt seg inspirere av dagens dårligste actionfilmer som vedkommende mener stammer fra dataspill.

Flere amerikanske medier har tolket det dit hen at Vatikanet mener Star Wars ikke er ond nok.

– Den nye regissøren svikter spektakulært i sin fremstilling av det onde, altså de negative karakterene, mener anmelderen, som ikke står frem med navn.

L'Osservatore Romano mener regissøren ikke på noen som helst måte klarer å nå samme nivå ondskap som vi så med skurkene Darth Vader og Senator Palpatine.

Italienerne lot seg tydeligvis ikke påvirke av kritikken. Filmen hadde den sterkeste desemberåpningen i landet noensinne. Til nå har den spilt inn 87 millioner kroner i Italia.

Utenfor Nord-Amerika har den siste Star Wars-produksjonen spilt inn 4,6 milliarder kroner på verdensbasis.

Disney-konsernet, som kjøpte rettighetene til hele Star Wars-konseptet av regissøren og produsenten George Lucas, har takket være denne siste suksessen laget filmer i 2015 som til sammen har spilt inn rundt 44 milliarder kroner, med eller uten Vatikanets velsignelse.

Kulturstrøm