Hopp til innhold

Iskald fornøyelse for Hjem-skuespillerne

Ulrikke Døvigen grudde seg i lang tid, og Kaia Varjord måtte lære seg å stupe før innspillingen i det iskalde vannet i kveldens episode av «Hjem».

Trine og Camilla i Hjem

Trine må redde Camilla fra å drukne i det kaldet vannet.

Foto: NRK

I kveldens episode av «Hjem» redder «Trine», spilt av Kaia Varjord, rollefiguren til Ulrikke Døvigen, «Camilla», fra å drukne.

Det var en kald fornøyelse å spille inn scenene ifølge skuespillerne.

– Jeg hadde gruet meg lenge før innspillingen av vannscenen, og forberedt meg på at det skulle være forferdelig, sier Ulrikke Døvigen til NRK.no.

Døvigens rollefigur Camilla mister balansen på brygga, og faller uti vannet. Med flere lag med klær får hun problemer, forsvinner under vann, og er nær ved å drukne før hun blir reddet opp av Trine.

– Det gikk veldig fint å spille inn, og det verste var temperaturen i vannet. Den kom som et sjokk, og det var iskaldt. Jeg tror det var rundt 13 grader i vannet, men vi ble heldigvis ikke syke, sier hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

Hjem

Det var greit å holde på varmen mellom opptakene for Ulrikke Døvigen.

Foto: NRK

Dratt gjennom et rom med blod

Døvigen og Varjord var også utstyrt med våtdrakter, og to dykkere var uti vannet under innspillingen av sikkerhetsmessige årsaker. Selve innspillingen var gjort i løpet av noen timer og tagninger, og Døvigen forteller at hun har gjort verre ting på film.

– For noen år siden da jeg spilte i Sørgekåpe, ble jeg dratt gjennom masse blod i en leilighet. jeg tilbrakte hele dagen i et kaldt rom i en nattkjole liggende i klissete kaldt blod. Det endte med dobbeltsidig lungebetennelse, sier hun.

Er det det man kaller å ofre seg for kunsten?

– Akkurat da var ikke den kunsten så mye verdt, helsa kommer først, sier Døvigen.

Måtte ha stupetimer

Kaia Varjord

Kaia Varjord under innspillingen.

Foto: NRK

For Kaia Varjord var det å stupe uti det kalde vannet med den største selvfølgelighet den tøffeste utfordringen.

– Jeg pleier vanligvis å hoppe uti og holde meg for nesa, så jeg måtte ha stupetimer før vi spilte inn scenen, sier hun.

Det ble vurdert om en stuntperson skulle gjøre scenen, men Varjord ville gjøre den selv. Dermed ble det stupetimer bare et par dager før innspillingen.

– Jeg var veldig spent siden jeg nettopp hadde lært meg stupingen, og jeg grudde meg til å stupe uti det kalde vannet. Men det var bare å bite tenna sammen. Vi hadde dykkere i vannet som passet på oss, så jeg var ikke så engstelig for at noe skulle gå galt, sier hun.

Får bruk for treningen

Stupingen er ikke det første Varjord har måtte lære seg for rollen som Trine. Før innspillingen startet for over et år siden, måtte hun trene mye på å gå på ski for å være så godt rustet som mulig til å spille en internasjonal topputøver i langrenn.

– Det var mye vanskeligere å lære seg ski enn å stupe. Det er umulig å bli veldig god på få måneder, sier hun.

Men skitreningen har vært nyttig for Varjord, som sier hun har fått veldig bruk for det hun lærte, og går mer på ski nå enn hun gjorde før. Alt slitet var verdt det, og skiteknikken sitter mer i kroppen.

– Jeg har gått mer på ski i år, men kanskje ikke så mye som jeg håpet. Det er jo den dørstokkmila man må komme seg over. Men det er gøy, og så får vi se om det blir noe stuping til sommeren, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober