NRK Meny
Normal

Vasker dagligvarer grønne

Et grønt blad på pakken med sikringen lurer deg til å tro at produktet er miljøvennlig. Forbrukerombudet advarer mot grønnvasking.

Svanemerket
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hør: Grønnvasker dagligvarer

Å selge dagligvarer med en etterligning av et miljømerke på blir stadig mer vanlig, skriver VG i dag. Forbrukerombudet mener produsentene tjener penger på de falske miljøstemplene.

Falske blomster og trær

- Jeg finner oftere og oftere varer som har blomster, trær eller runde grønne merker, hvor det skal se ut som om varen er miljømerket.

Det sier direktør Alvhild Hedstein i stiftelsen miljømerking. Hun anbefaler at vi går forbi varene som har tvilsomme grønne merker, fordi de er med på å ødelegge statusen til det eneste offisielle miljømerket i Norge, nemlig Svanemerket.

Tar opp jakten på snyltere

Alvhild Hedstein

Alvhild Hedstein

Foto: Stiftelsen miljømerking

Svanemerket er det eneste offisielle miljømerket i Norge og kom flaksende etter den siste miljøbølgen på 80-tallet, da det akurat som nå dukket opp fult av merker som ikke var så grønne som de ga seg ut for. Nå vil Forbrukerombud Bjørn Erik Thon intensivere jakten på etterligningene.

Grønnvasker produktene

- Det er helt avgjørende at vi klarer å stoppe de falske merkene, det er viktig at de ikke får snylte på dem som faktisk gjør en stor jobb for å tilpasse seg kravene som gjelder for Svanemerket.

Forbrukerombudet kaller de falske merkene for grønnvasking, eller greenwashing, fordi de prøver å tilegne seg et grønnere stempel uten å kanskje fortjene det.

Hedstein synes det er trist at dette ser ut til å være et økende problem, men ser samtidig det positive i det.

- Det er jo et tegn på at produsentene forstår at de må ta hensyn til miljøet.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK