Hopp til innhold

Vasker dagligvarer grønne

Et grønt blad på pakken med sikringen lurer deg til å tro at produktet er miljøvennlig. Forbrukerombudet advarer mot grønnvasking.

Svanemerket
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hør: Grønnvasker dagligvarer

Å selge dagligvarer med en etterligning av et miljømerke på blir stadig mer vanlig, skriver VG i dag. Forbrukerombudet mener produsentene tjener penger på de falske miljøstemplene.

Falske blomster og trær

- Jeg finner oftere og oftere varer som har blomster, trær eller runde grønne merker, hvor det skal se ut som om varen er miljømerket.

Det sier direktør Alvhild Hedstein i stiftelsen miljømerking. Hun anbefaler at vi går forbi varene som har tvilsomme grønne merker, fordi de er med på å ødelegge statusen til det eneste offisielle miljømerket i Norge, nemlig Svanemerket.

Tar opp jakten på snyltere

Alvhild Hedstein

Alvhild Hedstein

Foto: Stiftelsen miljømerking

Svanemerket er det eneste offisielle miljømerket i Norge og kom flaksende etter den siste miljøbølgen på 80-tallet, da det akurat som nå dukket opp fult av merker som ikke var så grønne som de ga seg ut for. Nå vil Forbrukerombud Bjørn Erik Thon intensivere jakten på etterligningene.

Grønnvasker produktene

- Det er helt avgjørende at vi klarer å stoppe de falske merkene, det er viktig at de ikke får snylte på dem som faktisk gjør en stor jobb for å tilpasse seg kravene som gjelder for Svanemerket.

Forbrukerombudet kaller de falske merkene for grønnvasking, eller greenwashing, fordi de prøver å tilegne seg et grønnere stempel uten å kanskje fortjene det.

Hedstein synes det er trist at dette ser ut til å være et økende problem, men ser samtidig det positive i det.

- Det er jo et tegn på at produsentene forstår at de må ta hensyn til miljøet.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober