NRK Meny
Normal

Vaskekoner til fri bruk

- Vi føler oss framstilt som prostituerte. Renholdere reagerer på annonsetekst fra meglerfirma som tilbyr gratis vask ved boligsalg.

 

Husvask
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hør: Vaskekone til fri bruk

Noen yrkestitler er vanskelige å få gjennomslag for. Førskolelærere har i årevis kjempet mot "barnehagetante" som tittel på profesjonen sin. I dag forteller Trønder-Avisa at begrepet "vaskekone" fremdeles henger igjen hos enkelte. Det er meglerfirmaet Notar Innherred som i en annonse lover container og vaskekone til fri bruk for de 30 første som henvender seg for boligsalg. I annonsen framstilles vaskekona med blomstrete forkle, tørkle på hodet og korslagte armer.

Nedverdigende

- Det føles nedverdigende, sier Brit Hedvik Bakkeslett som er tillitsvalgt ved Verdal Renholdssenter. Hun har fagbrev og yrkestittelen renholdsoperatør.

Gjennom over 20 år i bransjen har hun opplevd hvordan renholdere har måttet kjempe for respekt for den jobben de gjør. - I dag har vi bedre lønn og møter større forståelse for at jobben vår er viktig i en bedrift, sier hun.

Til salgs

Derfor liker hun dårlig at annonsen sidestiller vaskekona med en container og lover fri bruk av begge til de første kundene som henvender seg til Notar. - Det blir nesten som en prostituert, sier hun.

- Jeg føler at jeg blir lagt ut på salg akkurat som en container, og like lite verdt.

Beklager

- Dette er en glipp, beklager daglig leder Odd Bjørn Hofstad ved Notar Eiendom Innherred. Han forsikrer at det ikke var meningen å støte noen. Nå vil Notar endre ordlyden i annonsen til neste utgivelse.

- I den nye annonseteksten vil vi bruke betegnelsen renholdsoperatør i stedet for vaskekone, lover Hofstad.

Ikke enestående

Hos Norsk Arbeidsmandsforbund sentralt er denne historien ikke enestående.

- Mange av våre tillitsvalgte forteller om nedlatende holdninger hos oppdragsgivere, bekrefter forbundssekretær Lise Solvang.

Det kan for eksempel være at man trekker kompetansen deres i tvil og ikke forstår at dette faktisk er en profesjon med egen utdannelse. - Holdninger som den i Notar-avisen er med på å bryte ned den yrkesstoltheten vi prøver å bygge opp i renholdsbransjen, sier Solvang.

Hør: Vaskekone til fri bruk

Norgesglasset NRK P1

Flere kulturnyheter