NRK Meny
Normal

Vaskekoner til fri bruk

- Vi føler oss framstilt som prostituerte. Renholdere reagerer på annonsetekst fra meglerfirma som tilbyr gratis vask ved boligsalg.

 

Husvask
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hør: Vaskekone til fri bruk

Noen yrkestitler er vanskelige å få gjennomslag for. Førskolelærere har i årevis kjempet mot "barnehagetante" som tittel på profesjonen sin. I dag forteller Trønder-Avisa at begrepet "vaskekone" fremdeles henger igjen hos enkelte. Det er meglerfirmaet Notar Innherred som i en annonse lover container og vaskekone til fri bruk for de 30 første som henvender seg for boligsalg. I annonsen framstilles vaskekona med blomstrete forkle, tørkle på hodet og korslagte armer.

Nedverdigende

- Det føles nedverdigende, sier Brit Hedvik Bakkeslett som er tillitsvalgt ved Verdal Renholdssenter. Hun har fagbrev og yrkestittelen renholdsoperatør.

Gjennom over 20 år i bransjen har hun opplevd hvordan renholdere har måttet kjempe for respekt for den jobben de gjør. - I dag har vi bedre lønn og møter større forståelse for at jobben vår er viktig i en bedrift, sier hun.

Til salgs

Derfor liker hun dårlig at annonsen sidestiller vaskekona med en container og lover fri bruk av begge til de første kundene som henvender seg til Notar. - Det blir nesten som en prostituert, sier hun.

- Jeg føler at jeg blir lagt ut på salg akkurat som en container, og like lite verdt.

Beklager

- Dette er en glipp, beklager daglig leder Odd Bjørn Hofstad ved Notar Eiendom Innherred. Han forsikrer at det ikke var meningen å støte noen. Nå vil Notar endre ordlyden i annonsen til neste utgivelse.

- I den nye annonseteksten vil vi bruke betegnelsen renholdsoperatør i stedet for vaskekone, lover Hofstad.

Ikke enestående

Hos Norsk Arbeidsmandsforbund sentralt er denne historien ikke enestående.

- Mange av våre tillitsvalgte forteller om nedlatende holdninger hos oppdragsgivere, bekrefter forbundssekretær Lise Solvang.

Det kan for eksempel være at man trekker kompetansen deres i tvil og ikke forstår at dette faktisk er en profesjon med egen utdannelse. - Holdninger som den i Notar-avisen er med på å bryte ned den yrkesstoltheten vi prøver å bygge opp i renholdsbransjen, sier Solvang.

Hør: Vaskekone til fri bruk

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix