NRK Meny
Normal

Varsler råkjørere på sms

Råkjørere varsels om fartskontroller på sms. Frykten for politiet har blitt big business.

Politikontroll
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hør reportasjen: Politibusiness

Det lokker flere tjenester med på nettet. Men er det virkelig lov? Og fungerer slik sms-varsel?

"Unngå bot - få sms-varsel fra oss!"

- Det er en lovlig virksomhet å varsle om at vi har kontroll langs veien, sier sjef for utrykningspolitiet Odd Reidar Humlegård.

Men om det fungerer, er derimot en annen sak.

- Vi har mange eksempler på at vi tar folk i fartskontroller som har denne tjenesten, og ikke har blitt varslet. Da blir de overrasket, men det er ikke vi, sier han.

Folk blir lurt

For slike tjenester ødelegger ikke for politiets arbeid.

- De som kjøper tjenesten blir lurt. For de som leverer tjenesten kan ikke holde følge med vår virksomhet. Vi bruker lite tradisjonelle radarkontroller, og står kort tid på ett sted, sier Humlegård.

Odd Reidar Humlegård er UP-sjef

Odd Reidar Humlegård er UP-sjef

Foto: Politiet

Han forteller at politiet ofte har flyttet seg før varselet kommer.

- Slik kan det faktisk forlenge effekten av våre kontroller, sier han.

Etisk forkastelig

Og det at tjenesten ikke er ulovlig, gjør den ikke mindre forkastelig i Humlegårds øyne.

- Disse menneskene ønsker å tjene penger på å svekke vår tjeneste, ved at folk får et varsel om å bremse når de egentlig ønsker å kjøre fortere. Jeg synes det er en lite aktverdig måte å tjene pengene sine på, når vi vet hvor mye lidelse det er blant pårørende og trafikkofre selv, avslutter UP-sjefen.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).