Hopp til innhold

Varsler råkjørere på sms

Råkjørere varsels om fartskontroller på sms. Frykten for politiet har blitt big business.

Politikontroll
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hør reportasjen: Politibusiness

Det lokker flere tjenester med på nettet. Men er det virkelig lov? Og fungerer slik sms-varsel?

"Unngå bot - få sms-varsel fra oss!"

- Det er en lovlig virksomhet å varsle om at vi har kontroll langs veien, sier sjef for utrykningspolitiet Odd Reidar Humlegård.

Men om det fungerer, er derimot en annen sak.

- Vi har mange eksempler på at vi tar folk i fartskontroller som har denne tjenesten, og ikke har blitt varslet. Da blir de overrasket, men det er ikke vi, sier han.

Folk blir lurt

For slike tjenester ødelegger ikke for politiets arbeid.

- De som kjøper tjenesten blir lurt. For de som leverer tjenesten kan ikke holde følge med vår virksomhet. Vi bruker lite tradisjonelle radarkontroller, og står kort tid på ett sted, sier Humlegård.

Odd Reidar Humlegård er UP-sjef

Odd Reidar Humlegård er UP-sjef

Foto: Politiet

Han forteller at politiet ofte har flyttet seg før varselet kommer.

- Slik kan det faktisk forlenge effekten av våre kontroller, sier han.

Etisk forkastelig

Og det at tjenesten ikke er ulovlig, gjør den ikke mindre forkastelig i Humlegårds øyne.

- Disse menneskene ønsker å tjene penger på å svekke vår tjeneste, ved at folk får et varsel om å bremse når de egentlig ønsker å kjøre fortere. Jeg synes det er en lite aktverdig måte å tjene pengene sine på, når vi vet hvor mye lidelse det er blant pårørende og trafikkofre selv, avslutter UP-sjefen.

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet