Hopp til innhold

KONY 2012-skaperne varsler oppfølgingsvideo

Organisasjonen bak KONY 2012-videoen varsler at en oppfølger kommer ut 3. april.

Opprørsleder Joseph Kony

Joseph Kony har fått mye uventet oppmerksomhet etter at videoen KONY 2012 kom 5. mars. Nå får han om mulig mer.

Foto: AP

Det var 5. mars i år Jason Russell i organisasjonen Invisible Children la ut en 30 minutter lang video om ugandiske Joseph Kony, lederen for geriljagruppen Herrens motstandsarmé (LRA). Nå kommer oppfølgeren.

Jason Russell, co-founder of non-profit Invisible Children and director of "Kony 2012" viral video campaign, posing in New York

Jason Russell var hovedmannen bak KONY 2012.

Foto: BRENDAN MCDERMID / NTB Scanpix

Den første videoen spredte seg som ild i tørt gress, og ble i løpet av få dager vist og delt over 100 millioner ganger. Målet var å øke oppmerksomheten rundt Joseph Kony som skal ha kidnappet over 30.000 barn og brukt dem som barnesoldater.

Videoen ble spredt og hyllet av mange kjendiser, inkludert Bill Gates og Barack Obama, men ble etter hvert også kritisert for å virke manipulerende og feilinformerende.

En falmende kriger

Etter at den største stormen rundt videoen la seg kom kritikerne på banen, og anklagde skaperne for å flytte veldig mye oppmerksomhet over på en allerede falmende krigsherre.

Kony anses å ikke være den samme trusselen han en gang var, med langt mindre tropper enn tidligere. Han er likevel ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for mer enn 33 kriminelle handlinger, inkludert drap, voldtekt og slaveri.

Kritikere hevdet også at KONY 2012-kampanjen «tok» mange millioner dollar som andre organisasjoner kunne brukt på bistand til AIDS-områder og sultrammede, og dermed berørt langt flere afrikanere enn en eventuell Kony-pågripelse.

Oppmerksomheten rundt Joseph Kony har likevel ført til at jakten på han er trappet opp, og i mars ble 5000 soldater fra Sør-Sudan sendt ut for å pågripe eller nøytralisere LRA-lederen.

Cover the night

Skaperen Jason Russell, som for tiden er til behandling for et mentalt sammenbrudd etter all oppmerksomheten, og Invisible Children ønsker nå å skape enda mer blest rundt saken. Oppfølgingsvideoen skal komme ut tirsdag 3. april, og skal ifølge organisasjonens blogg blant annet inneholde ny informasjon om Cover the night.

Det verdensomspennende arrangementet Cover the night ble opprettet da KONY 2012-videoen herjet som verst, og oppfordrer folk til å dekke byer med plakater og klistremerker med informasjon om Kony den 20. april.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.