NRK Meny
Normal

KONY 2012-skaperne varsler oppfølgingsvideo

Organisasjonen bak KONY 2012-videoen varsler at en oppfølger kommer ut 3. april.

Opprørsleder Joseph Kony

Joseph Kony har fått mye uventet oppmerksomhet etter at videoen KONY 2012 kom 5. mars. Nå får han om mulig mer.

Foto: AP

Det var 5. mars i år Jason Russell i organisasjonen Invisible Children la ut en 30 minutter lang video om ugandiske Joseph Kony, lederen for geriljagruppen Herrens motstandsarmé (LRA). Nå kommer oppfølgeren.

Jason Russell, co-founder of non-profit Invisible Children and director of "Kony 2012" viral video campaign, posing in New York

Jason Russell var hovedmannen bak KONY 2012.

Foto: BRENDAN MCDERMID / NTB Scanpix

Den første videoen spredte seg som ild i tørt gress, og ble i løpet av få dager vist og delt over 100 millioner ganger. Målet var å øke oppmerksomheten rundt Joseph Kony som skal ha kidnappet over 30.000 barn og brukt dem som barnesoldater.

Videoen ble spredt og hyllet av mange kjendiser, inkludert Bill Gates og Barack Obama, men ble etter hvert også kritisert for å virke manipulerende og feilinformerende.

En falmende kriger

Etter at den største stormen rundt videoen la seg kom kritikerne på banen, og anklagde skaperne for å flytte veldig mye oppmerksomhet over på en allerede falmende krigsherre.

Kony anses å ikke være den samme trusselen han en gang var, med langt mindre tropper enn tidligere. Han er likevel ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for mer enn 33 kriminelle handlinger, inkludert drap, voldtekt og slaveri.

Kritikere hevdet også at KONY 2012-kampanjen «tok» mange millioner dollar som andre organisasjoner kunne brukt på bistand til AIDS-områder og sultrammede, og dermed berørt langt flere afrikanere enn en eventuell Kony-pågripelse.

Oppmerksomheten rundt Joseph Kony har likevel ført til at jakten på han er trappet opp, og i mars ble 5000 soldater fra Sør-Sudan sendt ut for å pågripe eller nøytralisere LRA-lederen.

Cover the night

Skaperen Jason Russell, som for tiden er til behandling for et mentalt sammenbrudd etter all oppmerksomheten, og Invisible Children ønsker nå å skape enda mer blest rundt saken. Oppfølgingsvideoen skal komme ut tirsdag 3. april, og skal ifølge organisasjonens blogg blant annet inneholde ny informasjon om Cover the night.

Det verdensomspennende arrangementet Cover the night ble opprettet da KONY 2012-videoen herjet som verst, og oppfordrer folk til å dekke byer med plakater og klistremerker med informasjon om Kony den 20. april.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.