NRK Meny
Normal

Varsler demonstrasjoner mot Irving

Den omstridte forfatteren David Irving kommer til Oslo i dag. Irving planlegger å holde foredrag i egen regi på Lillehammer.

David Irving - her i 2007
Foto: Jon ENOCH / AFP

Flere organisasjoner lover at Irvings første Norgesbesøk på over 40 år ikke skal bli stor ferieidyll. Blitz og Aksjon Stopp Irving har varslet felles demonstrasjon på Lillehammer.

Også SOS Rasisme har grupper flere steder i landet som er parat på kort varsel for å møte Irving med bannere og slagord, dersom han dukker opp.

LES: Irving kommer til Lillehammer uansett

LES: Trekker invitasjon til Litteraturfestival

- Ren hatpropaganda

Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme, sier til NRK at det er to hovedgrunner til at de mobiliserer mot Irving.

- Det ene er at vi tror at nazismen ikke kan ties i hjel. Det ble forsøkt på 1930-tallet og det lykkes ikke. Det må vi lære av, sier Torbjørnsen.

- Det andre er at han har fått, og kommer til å få, masse oppmerksomhet. Noen få lytter til ham, noen hører ikke motargumentene, noen få kommer til å ende opp som nazister på grunn av en tur som denne Irving har nå, slår han fast.

SOS Rasismes parole sier at nazister ikke er velkomne til Norge. Antirasistlederen mener det ikke går an å forsvare David Irving sine uttalelser med ytringsfriheten.

- Dette er ikke tilfeldige ytringer, dette er ren hatpropaganda og det må vi møte med kraftig motstand.

Kulturstrøm

 • Lei av «trist gut»-stempel

  James Blake har alltid vore kjent for å uttrykkje store kjensler, men no har artisten sett seg lei av å alltid bli stempla som ein «trist gut» kvar gong han snakkar om kjenslene sine. I helga posta han ein tweet der han tar eit oppgjer med det han skildrar som «eit usunt og problematisk uttrykk».

  Laster Twitter-innhold
 • Ønsker folk skal huske bandet

  Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

  Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
  Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK