Varm iskunst på Bjorli

Billedhugger Peder Istad fra Molde visste nok at han tok på seg en tøff oppgave da han sa ja til å være kunstnerisk leder for innredningen av Bjorli Snøhotell, men han tok utfordringen.

Snøhotellet på Bjorli 2008
Foto: Anders Nielsen / NRK

Sammen med iskunstnerne Lukas Arons, Emil Olofsson, Kjell Arvidsson og Peter Johnsson fikk han bare tre uker på å innrede tolv rom, entreen og baren i det som er Bjorlis første ishotell.

10.000 kubikkmeter snø og 20.000 kilo is gikk det med.

Peder Istad

Isblokkene Peder Istad arbeider med veier ett tonn.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Det gikk så vidt. Sammen skapte de et hotell som gir deg frysninger når du går inn i det for første gang. 4. januar åpnet det, om bare et par, tre måneder er det borte igjen.

Forgjengelig

- Det er det som er spennede med iskunst, sier Istad. Det at verket smelter bort etter en tid, gjør at du må gi betrakteren en opplevelse som ikke forsvinner med det første.

Istad arbeider for det meste i store formater. Med store isblokker. Han er opptatt av scenografi og lys, noe han bruker aktivt i arbeidene sine. Lyset gjør at verkene forandrer seg etter tid på døgnet og vinkelen du ser det fra.

Mange fikk anledning til å se Istads kunst på Slottsplassen i fjor. Da lagde han installasjonen ”Isrose”, som var det norske folks gave til Kong Harald på hans 70-årsdag.

Billedhugger

Da Norge Rundt besøker ham på Bjorli samarbeider han med nederlenderen Lukas Arons. Opptakene gir ham mulighet til å gjennomføre en idé han ikke rakk da hotellet ble bygd. En installasjon utenfor bygget som trekker gjestene inn.

Iskunstnerne på Bjorli. (f.v.) Peder Istad, Lukas Arons, programleder Anders Nielsen og Dag Mømb.

Iskunstnerne på Bjorli. (f.v.) Peder Istad, Lukas Arons, programleder Anders Nielsen og Dag Mømb.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

- Vi skal fokusere på de flotte furutrærne her ute. Gi dem en innramming av is og lys, sier han, før han går løs på en et tonn stor isblokk med motorsag.

Motorsaga brukes mye i arbeidet med skulpturene, men også finere verktøy som hammer og stemjern. Verktøy de to er godt vant til å bruke.

Egentlig er nemlig både Istad og Arons billedhuggere i stein, men har fått en fasinasjon for isen som uttrykksform når temperaturen tillater det.

Collage. Bjorli Snøhotell 2008

Fra snøhotellet på Bjorli.

Foto: Peder Istad

 

 

Se den nye isinstallasjonen i Norge Rundt fredag 8. februar klokken 19:30.

 

Kulturstrøm

  • Pressestøtten økes

    Høyre, Frp, Venstre og KrF legger fem millioner kroner ekstra i potten for produksjonstilskudd til mediene. Samiske aviser får også fem millioner kroner. I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 fra Høyre, Frp og Venstre sto blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner kroner, skriver Medier24.

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.