Hopp til innhold

Variert Vardøen

Uten mat og drikke eller fest og moro duger ikke særlig mange, det vet Jan Vardøen og byr på julens friskeste opplevelser.

Jan Vardøen
Foto: Aleksander Olai Korsnes / NRK

Jan Vardøen byr på varierte julegleder for Herrer av alle kjønn: Her er årets komplette liste!

 

Yan Friis, Jan Vardøen, Finn Bjelke og Ingerid Stenvold

En glad gjeng

Foto: Aleksander Olai Korsnes / NRK

 

Juleselskapsleker:

1) "The (yule) Beer Hunter" 

Basert på filmen av nesten samme navn. Man tager en sixpack med (jule-) øl, rister en av boksene hinsides godt og putter den tilbake i sixpacken, slik at ingen vet hvor den er. Så tar man, etter tur, én og én boks og åpner den ved siden av hodet. Den med våtest hode til slutt har tapt...

Finn Bjelke, Yan Friis og Jan Vardøen

Skeptiske Herrer...?

Foto: Aleksander Olai Korsnes / NRK

2) "Hot Cockles"
Engelsk julelek fra middelalderen, spilt på pub. En mann, med bind for øynene, kneler i midten av en lettere bedugget gjeng som denger løs på ham etter tur. Han skal prøve å gjette hvem det var som slo. (Leken har gått noe av moten de siste årene.)

3) "Filmgleder"
Man leier filmen "The Big Lebowski" og benker seg for å se på den. Hver gang noen i filmen sier "dude", skal man ta seg en tår, en dram, en slurk, osv. Dette kan gjøres med andre filmer, alt etter hvor tørst du er, for eksempel "The Commitments": Hvis man tar en skål hver gang de sier ¨fuck´, så har du antageligvis alkoholforgiftning i løpet av en halvtime.
(Man må velge medium med omhu. Hvis man for eksempel satser på at Julie Andrews skal si noe stygt i "Sound Of Music", blir det en tidlig kveld. Prøver man seg derimot med at Per Asplin synger  "Klippe" i løpet av Putti Plutti Pott, bør festen være over i løpet av etpar minutter. 

4) ”CSI Oppland ”

Noe for barna....når de først er kommet i en alder hvor troen på nissen er sterk, synes jeg at de voksne bør ta et ansvar og forsterke og forlenge den troen.
Først legger man ut spor i låven/hageskur/trappeoppgang hva det måtte være. Etterpå sender vi ungene ut med et forstørrelseglass el.l. for å finne bevisene: fx lange, grå hårstrå, halvtomme grøtskåler, bittesmå røde luer, små fotavtrykk i snøen. (Her bør Handelsstanden kjenne sin besøkstid og produsere små gaveesker med spor som velmenende foreldre kan benytte seg av. En klar vinn-vinn-vinn-situasjon der, altså.)

5) "Brushode-duellen"

Man tager en c-vitamin brusetablett (av de store) og fester i panna med dobbelsidig tape på hver av duellantene.
Så stiller man opp et par meter fra hverandre, begge bevæpnet med vannpistol og starter skytingen. 
Vinneren er den som klarer å løse opp den andres brusetablett først

Enkelt. Gøy. Og bra mot skjørbuk!

 

Mattips

Sausage rolls
Foto: Jan Vardøen

"Sausage Rolls"

(Jeg synes det er svært sjeldent man spiser sossisser. Hva er de til for, egentlig? Her er en rask snack som forsvinner faderlig fort, og tar kun noen få minutter å lage. Imponer svigermoren uten å anstreng deg for mye...)

- Kjøp en pakke med frossen butterdeig og la den tine. Skjær platene i tre deler, like stort som et spillkort.
- Pensle innsiden med eggvask.
- Rull en sossiss i hver deigplate og klem endestykkene sammen på undersiden.
- Ha på et ark bakepapir, pensle utsiden med eggvask, lag et par snitt i toppen. - Stek i 20 minutter på 200 grader, gyllenbrune og store. Deilig.

Scottish eggs
Foto: Aleksander Olai Korsnes / NRK

"Scottish Eggs"

(I serien "rar mat man finner på engelsk pub men ikke helt tør å spise"...)

Jan Vardøen

'Det' er servert...

Foto: Aleksander Olai Korsnes / NRK

- Man tager fire, kalde hardkokte egg og en kilo grovmalt svinefarse.(I svinefarsen har man litt salt og pepper, en spiseskje tørket salvie og litt grovhakket persille. Rør det hele godt sammen.)
- Del farsen i fire deler. Putt et egg i midten av hver bit, pakk farsen rundt slik at du får noe som ligner på et dinosaurus-egg.
- Dekk dinosaurus-egget helt i mel.
- Dypp deretter i pisket, rått egg.
- Dypp videre i brødsmuler.
- Ha opp i en frtiyrkoker, 180 grader i fem minutter, til egget er gyllenbrun. (Det går også an å ha dem på bakepapir i ovnen på 200 grader i 30 minutter, men dette blir nesten for sunt....)
- Ha på kjøkkenpapir.
- Del opp med en kniv. Nytes best kald, på jakt, piknik, tribune, osv. Søt mango chutney til er helt nydelig!

"Lomme-julebord"

Noe for ungkaren dagen derpå:

- Man tar en toastmaskin og presser sammen noen blingser med kald ribbe, rødkål og tyttebær syltetøy. 
Smaker som hel julemiddag. For én.

"Tilslørte peppermøer"

På matfronten tenkte jeg å foreslå en julevri på tilslørte bondepiker.

Den består vanligvis av kavringsmuler, eplemos og pisket krem, men idag bytter jeg kavringen med pepperkakersmuler for å få opp julestemningen.

 

Drikketips

Halvor Heus tester akevitt

Skal, skal ikke...

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Nå i julen vil vel dette i praksis si: Hva annet kan man gjøre med akevitt, annet enn å drikke den bar til ribba?

Her er noen forslag:

Kakavitto (Akevitt og kakao - en slags norsk Irish...)

Akevilter  (Akevittpjolter med selters...)

Akepulko (Akevitt og julebrus - Noe for alle barna...?)

Ingvitt (Akevitt og ingefærøl - noe som funker overraskende bra!)

 Akvapjolter (Akevitt og champagne  - sterkt og stemningsskapende)

 

 

 

GOD JUL - og lykke til! 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober