Vårherre på loftet

Mellom 1581 og1795 var det forbudt å holde katolske gudstjenester i Nederland. Men troende katolikker visste råd. Kunstreisen stopper i en av Amsterdams best bevarte hemmeligheter.

Kirken "Vårherre på loftet" sett ovenfra, fra "loftet" - lang, høy og smal.

Kirken 'Vårherre på loftet' sett ovenfra, fra 'loftet' - lang, høy og smal.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Den hemmelige kirken

Fra kirken er det flott utsikt over kanalen.

Fra kirken er det flott utsikt over kanalen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Utenfra ser Oudezijds Voorburgwal 40 i Amsterdam ut som et av de mange flotte bolighusene vi finner langs Amsterdams kanaler. Også inngangen til dette uvanlige museet er liten og uanselig. Vi passerer både et privat mottagelsesrom og en dagligstue - og kan sågar titte inn i sovekammeret! Men så åpenbarer det seg et høyloftet rom, en komplett kirke! Med orgel, alter, gallerier og bilder. På bakrommet ser vi skriftestol, sakresti og rom for oppbevaring av prestestolaer og andre remedier for gudstjenester.

Prestens plass ved skriftermålet.

Prestens plass ved skriftermålet.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Også en privat bolig.

En rik, katolsk kjøpmann kjøpte nemlig opp også huset bak sitt eget og fikk plass både til en langstrakt kirke og familiens private gemakker - i tillegg til prestens kjøkken og bolig. Alt dette er forbundet med knirkende, smale trapper. Og vi kan vandre rundt og iaktta det hele og tenke på hvordan det var å være "forbudt" katolikk i datidens Nederland. Kunstreisen inviterer deg denne uken med på en interessant vandring i museet Ons' Lieve Heer op Solder (Our Lord in the Attic). Der får du hele historien.

Kirkerommet sett nedenfra.

Kirkerommet sett nedenfra.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Et av kirkens vakre bilder.

Et av kirkens vakre bilder.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Les om andre programmer i Amsterdam-serien. De kan fremdeles høres som podkast og i programspilleren:

Kulturstrøm

 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix