NRK Meny
Normal

Varg Veum - Falne Engler

Den andre og foreløpig siste kinofilmen om Varg Veum er en film med atmosfære og sjel.

Pia Tjelta og Trond Espen Seim i "Varg Veum - Falne engler".

Pia Tjelta og Trond Espen Seim i 'Varg Veum - Falne engler'.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

6 stjerner

Det er mer ved komplottet også nå, enn i den første, ”Bitre blomster”. Mest fordi det langt bedre filmatisk formidlet.

Dette er bra. Varg Veum er gjenkjennelig. Vi ser og hører tonen av Bergen også. Noen få godt begrunnede bilder av smug og fjell og fjord gir handlingen og menneskene et hjemsted. Tidlig i filmen er vi på konsert på Verftet.

Handlingsdrevet krim

Mye er annerledes og bedre enn i ”Bitre blomster”. Den nye ”Varg Veum – Falne engler” er mer enn handlingsdrevet krim. Den er også en ytring om typer, tilstander og tendenser.

Regissøren Morten Tyldum er blitt en fin filmskaper. Han har raffinert sine grep betydelig siden debutfilmen ”Buddy” i 2003. Vi ser det særlig på instruksjonen. Alle som er i bildet i ”Falne engler”, er riktig til stede. Ingen ansikter avleder, ingen skuespiller bryter illusjonen. Birollene er like vesentlige som hovedrollene i så måte.

Absolutt underholdning

Tyldum og team bygger atmosfære. De ser detaljene og kjenner betydningen av dem. Det visuelle er gjennomført, lys og skygge, møbleringer, rotet på et skrivebord, kablene i et lydstudio, klær, fortrukne gardiner, fratrukkede gardiner, persienner – hudfarge, hår. Ikke for mye, ikke for lite. Til og med likene er livaktige.

Slikt blir det film av. Absolutt underholdning.

Tankene skifter retning

Vi tar oss i å leke med utydelige tanker som bare delvis er uttalt i filmen. Det er noe om ulike kulturer og nye tider. Vi mener noe om at kvinnedrapene er moralsk eller moralistisk begrunnet. Religiøst, kanskje? Noen blir straffet. Det kan være noe med ære og skam, eller kanskje bare hevn? Eller sjalusi?

Tankene skifter retning. Det er sjelden et så konkret medium som film inspirerer oss til å dikte slik.

Mange spenninger

Slik begynner det: Mor roper fra kjøkkenet. Maten er klar. Men ingen innfinner seg. Familiens unge dame henger i naborommet.

En neste kvinne blir funnet hengt et par timer etter at hun var utro med Varg Veum. Så blir en liten pike straffet, eller så er det foreldrene hennes som straffes ved at piken blir hengt. Flere følger.

Det er godt fortalt med mye spenning og mange spenninger.

Iram Haq i "Falne Engler"

Iram Haq i 'Falne Engler'.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS