NRK Meny
Normal

Sex og sorteringssamfunnet

Vellykket norgespremiere på ”Våre foreldres seksuelle nevroser” av Lukas Bärfuss på Den nationale Scene i Bergen. På selveste Kvinnedagen.

Våre foreldres seksuelle nevroser
Foto: Thor Brødreskift

Forestillingen åpner med at de fem skuespillerne står på rekke og studerer publikum slik vi også studerer dem. Scenograf Bård Thorbjørnsen har gjort Lillescenen klinisk blank hvit som en operasjonssal. Talende nok, for våre holdninger til sex og til funksjonshemmede blir dissekert i denne forestillingen.

Godt regiteater

Lukas Bärfuss’ tekst kan løses på flere måter. Lars Erik Holter svinger opp med teksten, som er godt omsatt til norsk av Sverre Dahl, på en fantasifulle måte i en blanding av virkelighet, absurd teater og humoristiske opptrinn. Grønnsakhandlerens grønnsaker er tegnet på en hvit tavle, de fem dyktige skuespillerne holder kontakt med spillet i skuespillet. De knipser seg selv inn og ut av scener og roller. Og det fungerer svært bra.

Uten skamfølelse

Til sammen blir det mye opplevelse, og også mening. Det handler om din, min og våre foreldres dobbeltmoralistiske seksualitet. Og spesielt om seksualiteten til den litt tilbakestående Dora. som har vært neddopet siden hun var barn.

Når moren får legen til å stanse medisineringen av Dora, oppdager hun nemlig at uten medisiner er den16-årige Dora uten vanlig skamfølelse når det gjelder kropp og seksualitet. Når hun møter en eldre mann som begjærer henne, tar hun imot og lar seg forføre. Effektiv og sjokkerende teaterrealisme fordi mannen har en voldelig seksualitet.

Bedraget

Dora nyter denne sexen og oppsøker mannen igjen og igjen, og blir gravid. Og nå kommer behandlingsapparatet tilbake i Doras liv. Legen og foreldrene er sammen om å bedra henne. For Dora vil gjerne ha barn med denne mannen. Men her er vi ved kjernen i Lukas Bärfuss stykke. Det er sorteringssamfunnet han diskuterer. I Sveits fortsatte man tvangssterilisering av funksjonshemmede etter krigen, for å luke ut avvik fra normaliteten.

Regissøren, Lars Erik Holter, gir Dora, eller Ellen Birgitte Johannesen som spiller henne, nok rom til at vi rekker å sørge med henne over barnet som er gått tapt i aborten og at hun aldri mer kan bli gravid igjen. ”Våre foreldres seksuelle nevroser” er preget av energisk spilleglede og samtidig alvor. For meg ble det også en stor opplevelse å oppleve veteranen Ragnhild Hiorthøy. Elegant skifter hun mellom rollene som påvirkelig lege og rufsete butikk-eier.

Prisbelønnet

Den 36 år gamle sveitseren Lukas Bärfuss er en av de nye, etterspurte og prisbelønnete dramatikerne på kontinentet. Han tok utdanning som bokhandler men ble forfatter 27 år gammel og har på 8 år skrevet 14 teaterstykker. Bärfuss spilles nå også utenfor Europa, som for eksempel i Equador. Denne sesongen har han to norgespremierer. I januar presenterte Det norske Teatret ”Bussen”. Der setter Lukas Bärfuss vestens sekularisering opp mot miljø-ødeleggelsen av jorden. Både ”Bussen” og ”Våre foreldres seksuelle nevroser” er kåret til de beste teaterstykkene i det tyskspråklige området.

"Våre foreldres seksuelle nevroser" av sveitseren Lukas Bärfuss. Regi Lars Erik Holter. Scenografi Bård Thorbjørnsen. Dramaturg Kirten Broch. Med: Ellen Birgitte Johannesen, Sissel Ingri Tank-Nielsen, Aril Martinesen, Ragnhild Hiorthøy og Sverre Røssummoen.