Hopp til innhold

Vårbarn, med bud om høst

Anes femte album, og tredje studioalbum, er et vårbarn. Men innholdet bærer mest bud om høst.

Ane Brun

Ane Brun skal ut på turné og med seg i bagasjen har hun albumet 'Changing of the Seasons.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Nett-tv: Ane Brun med "The treehouse song" live i Frokost-TV

Et nytt musikkår skal fargelegges. Ane Brun er godt i gang med sitt bidrag, det ferske albumet «Changing of the Seasons», som kommer 10. mars.

Med brede, symfoniske strøk, en dose klaver à la Tori Amos og myk romklang gjør Ane Brun seg gjeldende igjen.

Varm omfavnelse

Mange låter har trillet fra de umiskjennelige stemmebåndene siden debuten «Spending Time With Morgan» i 2003. Det har vanket priser, prestisjefylte samarbeid, duettalbum, turnévirksomhet - alt i kometfart.

Ane Brun

- Jeg kjenner at jeg er utrolig stolt og glad nå. Det er mitt sterkeste album til nå, mener Ane Brun.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Brun fikk en voldsom og varm omfavnelse fra musikkmiljøet - og mediene - da hun dukket opp nærmest som troll av gitarkasse.

- Jeg føler meg så heldig. Alt har skjedd så fort og har klaffet så bra, sier Moldejenta, som har bosatt seg i Sverige, til NTB.

- Men det har kanskje handlet litt om talent også?

- Kanskje, smiles det beskjedent fra en krok i ærverdige Grand Café i Oslo.

Nye sider

Anes femte album, og tredje studioalbum, er et vårbarn. Men innholdet bærer mest bud om høst. Det er store, funklende stjernehimler, hviskende vinder og knirkende trær i Ane-land. En sommerbris er vi også innom. Og øde vinterlandskap. Det er ensomhet og lengsler, brustne drømmer og stengsler. Men også en dansende lekenhet med toner og ord som gir låtene letthet.

Brun sier at det virkelig var en glede å lage «Changing of the Seasons».

- Jeg kjenner at jeg er utrolig stolt og glad nå. Det er mitt sterkeste album til nå og det viser at jeg har utviklet meg.

Det skyldes ikke minst et nytt samarbeid. Sangeren forelsket seg fullstendig i et Bonnie «Prince» Billy-album, «The Letting Go». En dag tok hun mot til seg og ringte produsenten bak plata: Islendingen Valgeir Sigurdsson. Det hele endte med en slags audition på hans kontor.

- Så liten har jeg aldri følt meg før, ler Brun, og forteller at hun sang noen låtsnutter og fortalte litt om hva hun så for seg.

Sigurdsson bet på agnet.

Hoppet

Det ble imidlertid nervøst da partene møttes for å spille inn materialet i det legendariske studioet Atlantis i Stockholm: Et sted som har huset folk som Abba og Cornelius Wreesvijk.

- Det var jeg som kludret det til i starten. Jeg følte at det sto så mye på spill, vi hadde bare ei uke på oss og så visste jeg ikke helt hvilken retning Valgeir ville. Men vi fikk pratet sammen, og jeg forsto at vi ville nøyaktig det samme. Da løsnet det. Jeg bestemte meg for å stole på ham og hoppet i det, framholder Brun

- som sier hun er blitt en modigere vokal.

- Jeg duger på gitar, men det er stemmen som har mitt instrument, noe jeg har tatt konsekvensen av på dette albumet.

Spennende prosess

- Du gir ut på eget plateselskap og gjør også artwork selv, Brun. Er det slik at du snart produserer og mikser selv også?

- Veien dit er lang. Jeg har utrolig respekt for folk som behersker det håndverket, det er en egen kunstart. Jeg har lyst til å forstå noe av dette, og har plukket opp et og annet triks på miksepulter her og der. Men jeg vet hvor mye som skal til før man virkelig har peiling, understreker hun.

Sangeren sier det er en overgang å smyge ut av studio for å møte folk. Fra scenekanten. En endeløs turnéliste venter på henne.

- Jeg liker disse låtene og gleder meg til å spille dem live. Heldigvis er jeg sånn at jeg sovner hvor det skal være, så jeg fikser et liv på turnébuss ganske greit. Jeg kunne lagt meg ned og sovnet her ? på sofaen på Grand. No problemo, ler hun.

Ane Bruns turné:

Dette er de konsertene Ane Brun gjør i Skandinavia i vår, senere skal hun blant annet til Tyskland, Frankrike og England.

  • 1. april: Dokkhuset, Trondheim
  • 2. april: Sentrum Scene, Oslo
  • 3. april: Rökeriet, Bergen
  • 4. april: Stavanger Konserthus, Stavanger
  • 5. april: verdensteateret, Sandefjord
  • 9. april: Göta Lejon, Stockholm
  • 11. april: Trägårn, Göteborg
  • 12. april: KB, Malmö
  • 13. april: Lille Vega, København

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP