Hopp til innhold

Var det Yoko Onos skyld?

Selv om musikken de lagde er evigung og frisk, hadde The Beatles som gruppe et relativt kort liv. Hvorfor sluttet de så tidlig? Bård Ose legger all skyld på Yoko Ono.

Yoko Ono og John Lennon i 1972
Foto: AP

Hvorfor ble The Beatles oppløst?

Si din mening her: The Beatles undergang

- The Beatles gikk i oppløsning den dagen John Lennon møtte Yoko Ono, fordi han da fikk flyttet sitt fokus. Han hadde møtt drømmekvinnen, og trengte ikke bandet lenger, ifølge Ose.

Det var altså ikke en bevisst handling fra Onos side å dra Lennon ut av The Beatles, – hun visste jo knapt hva The Beatles var.

Hør: Bård Ose om The Beatles undergang

Andre Beatles-tilhengere mener oppløsningen skyldtes generell intern krangling og uenighet. Allerede gjennom filmen ”Let It Be” kunne man se de fire bandmedlemmene rett og slett være stygge med hverandre. De var lei av hverandre, og de kranglet mer enn de skapte musikk. Bare Paul McCartney prøvde å holde bandet sammen. Dermed var kanskje oppløsningen et naturlig resultat; – gutta var vokst fra hverandre.

I don't personally enjoy being a Beatle anymore... I'm trying to work out solutions to the more important things in life.

George Harrison
The Beatles
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Den sprøeste teorien er vel den om at The Beatles ble oppløst fordi Paul McCartney påståelig skulle ha dødd i 1966 , og at det var umulig for de andre tre å skjule identiteten til ”erstatteren”, Billy Shears.

Uansett årsak tror Bård Ose kanskje det var like greit at The Beatles ble oppløst da det skjedde.

- Ser man på solokarrierene de fikk etterpå, er det vel ikke all verdens å skryte av. John Lennon lagde jo ikke mer enn tre gode soloplater. Paul McCartney har hatt en berg- og dalbane når det gjelder kvalitet. George Harrison kom og gikk sånn av og til, og Ringo er bare Ringo.

Bård Ose er altså en av de som mener det var bra at gruppen ble oppløst i 1970. De hadde levert det de skulle, og alt var av topp kvalitet.

Hvorfor ble The Beatles oppløst?

Si din mening her: The Beatles undergang

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP