NRK Meny
Normal

Våpenlobbyister skriver skytevåpen inn i barneeventyr for å få en lykkelig slutt

I en omskreven versjon av eventyret, stikker ulven av når Rødhette og bestemor tar ladegrep. – Forkastelig, mener organisasjoner som vil ha innskrenket våpenfriheten i USA.

Rødhette og Ulven omskrevet

BAD GRANDMA: Den store stygge ulven får seg en overraskelse når bestemor står klar med skytevåpen i den omskrevne versjonen av «Rødhette og ulven».

Foto: Faksimile NRA.com

Den konservative bloggeren Amelia Hamilton har i et samarbeid med våpenlobbyistene National Rifle Association (NRA) laget nye versjoner av barneeventyrene «Hans og Grete» og «Rødhette og ulven».

Historiene er lagt ut på NRAs «familiesider» på nettet, og formålet er å vise hvordan begivenhetenes gang kan endres om man bare har tilgang på våpen.

​Rødhette tar ladegrep

De fleste kjenner til Brødrene Grimms klassiske eventyr «Hans og Grete», som handler om to barn som ble satt ut i en farlig skog av sin onde stemor.

I det omskrevne eventyret får vi vite at de to barna «heldigvis er opplært i å håndtere våpen på en sikker måte, og har jaktet med foreldrene sine hele livet». Videre kommer våpnene til god hjelp når de skal befri barna som den onde heksen holder fanget.

Hans og Grete-eventyret omskrevet

MED VÅPEN: For Hans og Grete føles det tryggere å ha med seg våpen når de er overlatt til seg selv i skogen, ifølge den nye versjonen av eventyret til brødrene Grimm.

Foto: Faksimile NRA.com

Vi møter også en ny versjon av eventyret «Rødhette og Ulven», hvor ulven i den opprinnelige historien tar seg inn i huset til bestemor, sluker henne, for så å lure lille Rødhette trill rundt og ete henne også.

Dette eventyret er skrevet om til at en våpenbærende Rødhette holder ulven på avstand. Den blir nemlig redd av lyden fra ladegrepet på Rødhettes hagle. Den klarer heller aldri å overmanne bestemor, siden også hun er utstyrt med tungt skyts når hun får uventet besøk på døra.

Laster Twitter-innhold

Som introduksjon til ett av eventyrene har NRA skrevet dette:

– De fleste av oss vokste opp til eventyr, men hvor mange ganger har du tenkt tilbake på hvor skumle de er? Gjorde noen av dem deg nervøs? Har du noen gang tenkt på hvordan disse eventyrene hadde endt dersom de uheldige Hans og Grete, samt Rødhette, hadde fått våpenopplæring?

Tegneren Amelia Hamilton sier til CBS News at historiene også er for voksne, og at eventyrene kan gjøre at foreldrene tar en prat med sine barn om sikkerhet.

På Twitter har imidlertid flere gjort narr av eventyrene under emneknaggen #NRAFairyTales.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Mangler modenheten

Samtidig har organisasjonen Coalition to Stop Gun Violence slått fast at de synes kampanjen til NRA er et symbol på en degenerert kultur som forsøpler de unge, samtidig som de oppfordres til å utsette seg selv for stor og unødvendig risiko.

– Det er ingen konsekvenser for disse barna som skal bære våpen og gå ut i skogen for å drepe de slemme. Barn som leser disse historiene har ikke den følelsesmessige modenheten til å skjønne at det å bære våpen innebærer risiko, sier Ladd Everitt, en av gruppens talspersoner, til New York Times.