Vant verdens største barnebokpris

Den nederlandske forfatteren Guus Kuijer vant ALMA-prisen – verens største barne- og ungomslitteraturpris.

Guus Kuijer

Guus Kuijer er en av Nederlands mest kjente forfattere.

Foto: Jaco Klamer

Alma-prisen er på fem millioner svenske kroner, noe som gjør den til verdens største internasjonale barne- og ungdomspris.

– Jeg er svært takknemlig for prisen. Jeg har forhåpninger om at prisen kommer til å styrke barnelitteraturens posisjon både i Nederland og resten av verden, sier Guus Kuijer.

Juryen begrunner med sin avgjørelse med at forfatteren er både fordomsfri og intellektuell, han er opptatt av både moderne problemstillinger og de store livsspørsmålene. Juryen begrunner også med at forfatteren viser stor respekt for barn, og tar avstand fra intoleranse og undertrykkelse.

I Lindgrens ånd

Prisen deles ut til en forfatter eller illustratør som fremmer den avdøde forfatteren Astrid Lindgrens humanistiske tankegang, og holder høy kvalitet over lang tid. Kandidater til prisen blir nominert fra hele verden, og bøkene trenger ikke å være oversatt.

Guus Kuijer debuterte som barnebokforfatter i 1975, og har gitt ut 43 bøker. Han er oversatt til over ti språk, blant annet svensk, engelsk og tysk. Ingen av bøkene er oversatt til norsk.

184 kandidater fra 66 land var nominert til litteraturprisen til minne om Astrid Lindgren. Selve prisen blir delt ut i Stockholm i slutten av mai.

Shaun Tan, ALMA

Shaun Tan fikk ALMA-prisen i 2011.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Afp

I fjor vant australske Shaun Tan. Produksjonen hans omfatter et tyvetalls bøker, blant andre «Fortellinger fra ytre utkant», «Det røde treet »og «Den bortkomne tingen».

Fra Norge var ni forfattere og illustratører nominerte. De ni er Gro Dahle, Harald Rosenløw Eeg, Fam Ekman, Stian Hole, Ragnar Hovland, Gry Moursund, Bjørn Sortland, Øyvind Torseter og Svein Nyhus.

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.