Hopp til innhold

Vant over Memo i Høyesterett

Ahmad Youssef El Youssef får medhold i saken mot det nå nedlagte magasinet Memo. Høyesterett setter oppreisningen til 100.000 kroner.

Memo-forside
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

- Jeg er veldig glad for at jeg har vunnet saken, sier El Youssef som medgir at han har hatt det tøft etter at bildet ble trykket.

- Jeg er på min klients vegne meget fornøyd med resultatet og med Høyesteretts premisser. De fastslår at Magasinforlaget som ga ut Memo har krenket min part i gjennom bruk av hans portrett, sier Youssefs advokat Arne Meltvedt til NRK.

Den libanesisk-fødte mannen gikk til sak etter at han ble avbildet på forsiden av magasinet Memo i februar 2006 der han står med knyttet neve og åpen munn.

Bilde av mannen ble tatt under en lovlig demonstrasjon mot Muhammed-tegningene, men bildet ble brukt til å illustrere en uttalelse fra daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkons Hanssens sak om innvandrere som "sosiale bomber". Det ble ikke opplyst i bladet hvor eller når bildet var tatt.

Føler seg krenket

Over nedre del av bildet av Youssef var det med store typer skrevet "-Frykter sosial bombe". Med mindre typer sto det under "-Innvandring er vår tids største politiske utfordring, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen". Youssef ble ikke navngitt i artikkelen.

- På hvilken måte føler Youssef seg krenket?

- Forsidebildet og teksten "- Frykten for sosial bombe" var for han en krenkende sammenstilling. Han har ikke i sin deltakelse i et demonstrasjonstog invitert noen til å bruke hans bilde i en helt annen og for han en krenkende sammenheng. Han skal ifølge bladet levendegjøre faren for vold i samfunnet, sier Meltvedt.

Høyesterett er enig i at bruken av bildet i den sammenheng det
er brukt, er en krenkelse av Youssef.

Skuffet og overrasket

Konsernredaktør i Magasinforlaget AS, John Arne Markussen, er skuffet over dagens domfellelse.

- Når man har vunnet en soleklar seier i Lagmannsretten, så går man til Høyesterett med visse forventninger. Men dessverre, og noe forunderlig, så ble det tap, sier Markussen som var overrasket over dommen.

Han reagerer på at retten har valgt et helt annet vurderingstema å dømme dem på.

- Det vi nå ser er at Høyesterett faktisk domfeller oss på noe annet enn det vi ble domfelt på i Tingretten. Der ble vi dømt for ærekrenkelse og her blir vi dømt for bildebruken, for måten bildet er brukt på.

Hans umiddelbare reaksjon er imidlertid at de ikke kommer til å ta saken videre til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Jeg synes man skal være tilbakeholden og meget nøye med hvilke saker man skal plukke ut til det formål, og jeg er ikke sikker på at dette er av den typen. Men jeg må rådføre meg blant annet med vår advokat først, sier Markussen til NRK.

- Ikke overrasket

Generalsekretær i Norsk Pressforbund Per Edgar Kokkvold er ikke overrasket over dommen.

- Dette er et eksempel på at etikken er og må være strengere enn jussen, sier Kokkvold til NRK.

Kokkvold viser til at klager først fikk medhold i presseorganet Pressens Faglige Utvalg. PFU konkluderte i 2006 med at Memo har brutt god presseskikk. Magasinet tapte også i tingretten, og vant deretter bildestriden i lagmannsretten. I dag fikk Youssef medhold i Høyesterett.

Oppreisning

Dagbladets datterselskap Magasinforlaget As er dømt av Høyesterett til å betale Youssef 100.000 kroner i oppreisning og tidligere Memo-redaktør Kristine Moody må ut med 20.000 kroner i oppreisning.

I tillegg holdes forlag og redaktør ansvarlige for Youssufs sakskostnader på totalt 424.000 kroner.

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen