Hopp til innhold

Vant halv million i krimkonkurranse

Debutanten Lars Ove Sæther vant Cappelen Damms krimromankonkurranse. Prisen er på 500.000 kroner.

Lars Ove Sæther

Lars Ove Sæther mottok premiesjekken på en pressekonferanse i formiddag, for krimroman «Hanegal» .

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Krimromanen «Hanegal» handler om den unge, nyutdannede kvinnen Jenny Brox, som har fått sin første jobb i Kripos.

– Håpet mitt er å skrive både flere Jenny Brox-bøker, og thrillere, sier Lars Ove Sæther.

– Er du en ny Jo Nesbø?

– Så langt har jeg ikke tenkt. Jeg tror stilen er veldig forskjellig. Men jeg håper at mange har lyst til å lese den. Jeg tenker også at det merkeligste øyeblikket i mitt liv, kommer til å bli når jeg en dag sitter på flyet og ser noen som leser boken som jeg har skrevet. Det blir virkelig rart.

Chris Tvedt

Juryleder Chris Tvedt.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Vinneren ble kunngjort på en pressekonferanse i forlagets lokaler i formiddag. Juryleder Chris Tvedt mener Sæthers manus pekte seg sterkt ut.

– Han klarer å lage en tone som er helt hans egen, og det er et fantastisk miljø fra Romsdalen. Det var rett og slett så spesielt og så bra, at det pekte seg ut. Det at han er IT-mann og selvstendig næringsdrivende gjør dessuten at han har en helt atypisk bakgrunn. Gudskjelov at han ikke er enda en journalist, sier Chris Tvedt begeistret.

Det dystre nordiske

Norsk og nordisk krim får mye oppmerksomhet i utlandet for tiden.

– Det er kanskje eksotisk for andre enn oss. Mørke kvelder og mørk natur, har nok noe å si, sier Lars Ove Sæther.

– Det er en mørk historie i et trivelig bygdemiljø. Det stedet jeg skiver om, kjenner jeg ganske godt.

Det var ingen andre alternativer. Historien måtte starte i Eidsvåg i Møre og Romsdal. Hit drar den ferske Kripos-etterforskeren Jenny Brox, for å bistå det lokale politiet i en drapssak. Da avdødes bror skal varsles på den øde gården Tverrmoen, åpner politiet døren til et mareritt.

– Hvorfor ville du legge starten av romanen til nordvestlandsk natur?

– Stedet oppfyller de kriteriene for å være idyllisk bygd. Det er en fin plass, og det ligger dessuten et psykiatrisk sykehus i nærheten, forteller han.

Inspirert på Syden-tur

Hanegal

Krimdebuten 'Hanegal', av Lars Ove Sæther.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Sæther kom på hele plottet til romanen mens han lå på en solseng i Syden. Om natten hadde en galende og skrikende hane i hønsehuset rett ved siden av hotellrommet, holdt både ham og kona våken.

– Er dette virkelig en hane som skriker så fælt, eller kan det være et menneske? tenkte Sæther der han lå i hotellsengen og ble holdt våken av all støyen.

Neste morgen var historien klar.

– Mens jeg lå der på solsengen, landet hele plottet på noen minutter. Jeg skrev ned historien i grove trekk på en halvtime, forteller han.

Til daglig jobber Lars Ove Sæther med it-sikkerhet i databransjen. Men han har allerede planer om å skrive tre til fire nye bøker om hovedkarakteren Jenny Brox. Han holder dessuten på med å skrive ferdig en thriller-serie.

– Dette er jo utenfor det vanlige området jeg ferdes i. Dette er en hobby. Det er ikke noe jeg har holdt på med siden jeg skrev stil på skolen, sier han.

– Trengte en kvinnelig hovedkarakter

Jenny Brox er hovedkarakteren i Hanegal. hun er nyutdannet fra Oslo, og har fått sin første jobb i Kripos.

– Jeg hadde nok ikke klart å skrive det samme plottet med en mannlig hovedperson. Plottet sitter bedre med henne, enn om det var en mann.

– Det er en tindebestigning å stå med en bok i hånda, midt i livet, sier Sæther.

Selv leser han mest krim og dokumentarer, helst om andre verdenskrig og nyere historie. Philip Kerr og Gillian Flynn er blant favorittforfatterne.

– De skriver mørkt, og det er alltid noe mer bak – ikke bare et mysterium som skal oppklares. I boken min har jeg forsøkt å la en større bakenforliggende historie være det som skaper spenningen.

Anne Fløtaker

Anne Fløtaker i Cappelen Damm.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Cappelen Damm lyste ut konkurransen i fjor, og fristen for å delta gikk ut i januar. Da var det kommet inn over 120 bidrag til konkurransen.

Anne Fløtaker, forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm, forteller at grunnen til at forlaget lyste ut denne konkurransen var at de ønsker å få inn manus fra folk som har ting liggende i skuffen.

– Erfaringen vår når vi lyser ut en konkurranse, er at veldig mange sender inn manus, sier Anne Fløtaker.

Forrige gang forlaget hadde en tilsvarende konkurranse var det romankonkurranse, og tidligere har de hatt en poesikonkurranse.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.