Vannsjokk i Reinlykke-bygda

Takket være NRK-serien Reinlykke har behovet for vannsparing i Kautokeino blitt langt mindre.

Vannforbruket kautokeino

På grafen kan du se at vannforbruket i Kautokeino falt dramatisk da første episode av Reinlykke ble vist på søndag.

Foto: Kautokeino.net

På søndag ble første episode av TV-serien Reinlykke vist på NRK1. Serien handler om den samiske reindriftsfamilien Eira fra Kautokeino i Finnmark.

I Eira-familiens hjembygd var interessen for første episode så stor at vannforbruket falt kraftig da den ble vist søndag kveld, skriver Kautokeino.net

NRKs klimabidrag

Seriens redaktør, Halvard Jakobsen, er godt fornøyd med den noe utradisjonelle seerstatistikken.

- I dagens klimasituasjon er det positivt å kunne notere at NRK Program riks Tromsø medvirker til lavere vannforbruk i nordområdene, sier Jakobsen.

Og går det som han vil, blir det lite tapping i bygda også de neste søndagene.

- Vi håper at vannforbruket går like mye ned de neste sju søndagene også. Vannverket får bare ha oss unnskyldt disse dagene, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil ha flere serier

Sjef for vannforsyning i Kautokeino, Stein Olav Heahtta, ønsker seg flere serier med like stor oppslutning blant innbyggerne.

- Ved større lekkasjer skulle vi hatt flere serier som Reinlykke. Da ville behovet for vann blitt mindre mens vi reparerte, sier Heahtta som legger til at vannkapasiteten i kommunen for tiden er god.

På landsbasis fulgte 718 000 seere med på første episode. Om vannforbruket falt også for hele landet er ikke kjent.

Se første episode her!

Neste episode vises på NRK1 søndag 10. februar klokken 20.15.

For de som skulle være interessert; Folk i Kautokeino lesker strupene med vann fra en grunnvannsbrønn. Kvaliteten på vannet er god.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games