Vannseng - hvil i fred

Vannsengen er et av de beste eksemplene på at folk kan få seg til å kjøpe de mest latterlige ting, bare de tror det følger litt status med på kjøpet.

Fylling av vannseng

Å finne ut når man skulle stoppe påfyllingen av sengen var et evig løp mellom soverom og kjøkken.

Foto: Sylvain Cz, CC BY

Tidlig på 80-tallet kom vannsengen til Norge, og folk gikk mann av huse for å skaffe seg dette vidunderet som skulle revolusjonere nattesøvnen.

På kort tid ble vannseng obligatorisk i et hvert respektabelt hjem, og mange måtte spise grøt i månedsvis for å få råd til statussymbolet. Aldri har det vært så gøy å hoppe og base i senga. Og aldri har det vært så irriterende å ligge to i samme køye.

Skyld i skilsmisser?

Vannsengen skulle bringe oss balanse og harmoni i hverdagen, men den billigste (og dermed mest kjøpte) modellen var uten demping. En liten snuoperasjon fra den ene siden av senga, førte dermed til en hel tidevannsbølge på den andre. Pysjamasen måtte byttes ut med flytevest, og det var dønninger i senga selv om det var vindstille på soverommet. Det kan godt tenkes at vannsenga har skyld i flere skilsmisser enn grising med tannkremtuben har.

Algemiddel og vinylrens fikk faste plasser i benkeskapet på kjøkkenet, og ord som sikkerhetsduk og effekt på varmeelementer gled inn i dagligtalen. Og det var selvsagt ikke ende på alle de smerter og plager og sykdommer en vannseng kunne bringe til opphør.

Plastpløse

Mot slutten av tiåret var det ikke fullt så stas lengre å sove på en plastpløse fylt med flere hundre liter vann, og som bruker like mye strøm som tre vaskemaskiner til sammen. Vi ble verken friskere, mer opplagt eller vesentlig blidere av å sove på varmt vann.

For et-par år siden forsøkte NRK å si at man ikke trenger være flau om man fortsatt har vannseng, men det tar vi sterk avstand fra her.

De fleste har gått tilbake til en seng som ikke lever sitt eget liv og som ikke får deg til å våkne opp med sjøsyke. Som lekeplass for hunder, derimot, kan vannsengen fortsatt gjøre nytte.

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.