NRK Meny
Normal

Vannlekkasje i «Helvete»

Platesjappa «Helvete», nå kalt «Neseblod Records», har hatt vannlekkasje. Verdier for millioner av kroner samt uerstattelige dokumenter og gjenstander har gått tapt.

Kenneth og Grete Johanne Neseblod

STORT TAP: Daglig leder i Neseblod Records, Kenneth Neseblod og kona Grete Johanne Neseblod, har hendene fulle etter vannlekkasjen.

Foto: Ingrid Anthonsen

For to år siden gjenåpnet Kenneth Neseblod den legendariske platesjappa «Helvete» på Grønland i Oslo, som under navnet «Neseblod Records» foruten å selge plater, har fungert som et museum og samlingssted for blackmetalfans.

I forrige uke ble platebutikken rammet av en omfattende oversvømmelse. Rundt 1500 plater, samt uerstattelige dokumenter som brev og fanziner har gått tapt.

– Det er jævlig uvirkelig. Drømmen har jo vært å ta vare på en viktig kulturarv, og så skjer det verst tenkelige, sier daglig leder Kenneth Neseblod.

Kenneth og Grete Johanne Neseblod

SER FREMOVER: Grete Johanne og Kenneth Neseblod håper å kunne erstatte så mye som mulig av det tapte materialet.

Foto: Ingrid Anthonsen

Les også:

Milliontap

Han står i kjelleren i butikken på to etasjer. Torsdag i forrige uke stod han til knes i halvannen meter gjørmebad her.

– Det ligger en bekk lagt i rør under her, og kombinert med voldsomme vannmengder har vannet fosset inn i kjelleren gjennom en metalluke, forklarer han.

Kjelleretasjen har fungert som visningsrom og lager, der lp-plater, taper, prøvekassetter klær, brev, faksimiler og fanziner (spesialmagasiner) har blitt oppbevart. Mye av materialet stammer fra 80-tallet.

– I utsalgsvarer snakker vi om tap på rundt en million kroner. I tillegg kan man plusse på halvannen million i uerstattelig materiale, sier Neseblod, som har drevet butikken i 13 år.

Kenneth Neseblod

STORE SKADER: Såkalte Blackpackere fra hele verden valfarter til Neseblod Records. Foran veggen som ofte er bakgrunn for selfies står nå store mengder vannskadet materiale.

Foto: Ingrid Anthonsen

Stor affeksjonsverdi

– Noe av det verste er tapet av uerstattelige ting som har stor affeksjonsverdi. Som brevene som ble skrevet av Mayhem-vokalist Sven Erik Kristiansen, sier Kenneth Neseblod.

Kona Grete Johanne Neseblod viser frem magasinet «Slayer vol. 19 Full Metal», som er totalskadet.

– Slike finnes det ikke mange av, og dette er helt ødelagt. Det ble nylig solgt et tilsvarende for 5000 dollar på Ebay, sier hun.

Neseblod Records

UERSTATTELIG: Håndskrevne brev, blant annet av Mayhem-vokalist Sven Erik Kristiansen, er blant dokumentene som har gått tapt.

Foto: Ingrid Anthonsen

– Katastrofe

Platesjappa «Helvete» har en velkjent historie blant blackmetalfans både i Norge og utlandet. Øystein Aarseth, bedre kjent som «Euronymous» fra svartmetallbandet Mayhem, startet platebutikken i 1991.

Aarseth ble drept av Varg Vikernes i 1993. Mye av materialet som har gått tapt er fra hans egen samling.

– Aarseth var svært sentral i å bringe black metal ut i verden takket være omfattende kontakt via brevskriving og hjemmelagde fanziner. Denne oversvømmelsen vil jeg nærmest kalle en katatrofe. Her snakker vi om et stort jafs av norsk metallhistorie, som også er av internasjonal interesse, sier musikkjournalist og forfatter Harald Fossberg.

Her snakker vi om et stort jafs av norsk metallhistorie, som også er av internasjonal interesse

Harald Fossberg, musikkjournalist og forfatter

Fossberg gav tidligere i år ut boken «Nyanser av svart: Historien om norsk black metal».

– Ikke siden TNT hadde en hit i USA på 80-tallet har noen norsk sjanger betydd så mye som svartmetall. «Helvete» var selve navet i det norske svartmetallmiljøet, og musikere valfartet hit for å treffes. For mange er dette fortsatt en attraksjon på linje med Vikingskipene, sier Fossberg.

Aftenpostens musikkanmelder Harald Fossberg

SVARTMETALLEKSPERT: Musikkjournalist og forfatter Harald Fossberg kaller oversvømmelsen en katastrofe.

Foto: Aftenposten