Hopp til innhold

Prektige gutter til Amerika

Den norske tegneserien med de prektige Vangsgutane, er nå å finne på det amerikanske markedet.

Vangsgutane
Foto: Leif Halse, Fonna forlag

Under tittelen «The Boys From Vangen» skal tegneserien nå glede amerikanske lesere.

Vangsgutane/The boys from Vangen

Vangsgutane/The boys from Vangen

Foto: NRK

Boken kommer i en kombinert engelsk/norsk oversettelse, der halve siden er med engelsk tekst, men den andre halvdelen er på norsk.

Moralsk Knoll og Tott

Vangsgutane ble først utgitt i «Nynorsk Vekeblad» fra 1940 til 1954. Serien har kapret en plass i fleres hjerter som julehefte. Leif Halse skapte historien, som gjør leserne kjent med en mer moralsk versjon av Knoll og Tott.

Tegneserien skulle nemlig ha hovedpersoner som kunne være forbilder. Dermed ble det to gutter, Steinar og Kåre, som ikke bare gjorde rampestreker, men som også tok ansvar og arbeidet på gården sammen med moren.

Vangsgutane

Vangsgutane. Illustratør: Jens R. Nilssen

Foto: Illustrasjon: Jens R. Nilssen

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)