Prektige gutter til Amerika

Den norske tegneserien med de prektige Vangsgutane, er nå å finne på det amerikanske markedet.

Vangsgutane
Foto: Leif Halse, Fonna forlag

Under tittelen «The Boys From Vangen» skal tegneserien nå glede amerikanske lesere.

Vangsgutane/The boys from Vangen

Vangsgutane/The boys from Vangen

Foto: NRK

Boken kommer i en kombinert engelsk/norsk oversettelse, der halve siden er med engelsk tekst, men den andre halvdelen er på norsk.

Moralsk Knoll og Tott

Vangsgutane ble først utgitt i «Nynorsk Vekeblad» fra 1940 til 1954. Serien har kapret en plass i fleres hjerter som julehefte. Leif Halse skapte historien, som gjør leserne kjent med en mer moralsk versjon av Knoll og Tott.

Tegneserien skulle nemlig ha hovedpersoner som kunne være forbilder. Dermed ble det to gutter, Steinar og Kåre, som ikke bare gjorde rampestreker, men som også tok ansvar og arbeidet på gården sammen med moren.

Vangsgutane

Vangsgutane. Illustratør: Jens R. Nilssen

Foto: Illustrasjon: Jens R. Nilssen

Kulturstrøm

  • Gir ut Løkkebergs samlede

    Det har i lang tid vært vanskelig å få tilgang til filmene til regissør Vibeke Løkkeberg. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert og digitalisert hennes fem mest sentrale verk og utgir dem samlet. Utgivelsen blir tilgjengelig både på DVD og Blu-ray.

    Filmene det dreier seg om er Regn (1975), Åpenbaringen (1977), Løperjenten (1981), Hud (1986) og Måker (1991). Vibeke Løkkeberg har klippet en ny versjon av Hud spesielt til utgivelsen.

    Vibeke Løkkeberg
  • Lager tredje sesong av Exit

    NRK skal vise en tredje sesong av dramaserien, som skildrer skyggesidene i finanslivet. Sendestart blir våren 2023. – Vi følger mange av de samme karakterene, men skal bevege oss mer rundt i verden. Litt sånn «follow the money», sier serieskaper Øystein Karlsen.