Hopp til innhold

Prektige gutter til Amerika

Den norske tegneserien med de prektige Vangsgutane, er nå å finne på det amerikanske markedet.

Vangsgutane
Foto: Leif Halse, Fonna forlag

Under tittelen «The Boys From Vangen» skal tegneserien nå glede amerikanske lesere.

Vangsgutane/The boys from Vangen

Vangsgutane/The boys from Vangen

Foto: NRK

Boken kommer i en kombinert engelsk/norsk oversettelse, der halve siden er med engelsk tekst, men den andre halvdelen er på norsk.

Moralsk Knoll og Tott

Vangsgutane ble først utgitt i «Nynorsk Vekeblad» fra 1940 til 1954. Serien har kapret en plass i fleres hjerter som julehefte. Leif Halse skapte historien, som gjør leserne kjent med en mer moralsk versjon av Knoll og Tott.

Tegneserien skulle nemlig ha hovedpersoner som kunne være forbilder. Dermed ble det to gutter, Steinar og Kåre, som ikke bare gjorde rampestreker, men som også tok ansvar og arbeidet på gården sammen med moren.

Vangsgutane

Vangsgutane. Illustratør: Jens R. Nilssen

Foto: Illustrasjon: Jens R. Nilssen

Kulturstrøm

  • Kreml: Times Zelenskyj-kåring er russofobisk

    Nyhetsmagasinet Times valg av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som årets person i 2022 er bevis på en russofobisk trend i vestlige land, ifølge Kreml.

    – Magasinets redaksjonelle linje går ikke utenfor den europeiske hovedstrømmen, som er fullstendig trangsynt, anti-russisk og vanvittig russofobisk, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

    Time kåret onsdag Zelenskyj til årets person og viste til hvordan han har samlet internasjonal støtte til Ukraina etter den russiske invasjonen. Times redaktør skrev at valget var det enkleste han kunne huske.

    Zelenskyj er også utropt som Europas mest innflytelsesrike av politikknettstedet Politico. Det skjedde torsdag.