Hopp til innhold

Vanessa Rudjord slutter i Costume

Den omstridte sjefredaktøren i motemagasinet Costume slutter.

Vanessa Rudjord

SLUTTER: Det stormet rundt sjefredaktør, Vanessa Rudjord tidligere i vår. Nå har hun valgt å slutte i Costume.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det stemmer at hun har sagt opp jobben, sier forlagsdirektør i Bonnier Media, Gry Bjørhovde til MinMote og legger til:

– Dette skjer helt udramatisk. Etter ni år tenker hun at tiden er modnet for å gå nye veier.

Klagd inn for PFU

I mai stormet det rundt Rudjord da hun valgte å vie 18 sider av Costume til bilder av bikinikolleksjonen til sin nære venninne Jenny Skavlan.

Dette førte til at generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum klagde magasinet Costume inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på punkt 2.3 i Vær Varsom-plakaten som handler om dobbeltroller som kan svekke medienes troverdighet.

– Vær varsom-plakaten har klare regler som sier at man ikke skal ha dobbeltroller som kan bidra til å svekke troverdigheten. Troverdigheten er i bunn og grunn medias viktigste verdipapir og vi er tjent med å få en avklaring på om Costume har brutt Vær varsom-plakaten eller ikke, sa Løken Stavrum den gangen.

Rudjord har også tidligere fått kritkk for, blant annet å vise frem sin venninne Pia Tjeltas egenproduserte klær over ni sider i samme blad. Også da hun la leiligheten sin ut på salg på Finn.no og bestemte seg for å i tillegg vise den frem over åtte sider i bladet Costume Living.

40-årskrise rundt hjørnet

Vanessa Rudjord sier i pressemeldingen at hun lenge har tenkt på å gjøre noe nytt.

– Med 40-års krisen luskende rundt hjørnet, har jeg i en tid lekt med tanken om å starte noe for meg selv. Nå gleder jeg meg til noen hektiske avslutningsmåneder med Costume, før jeg gyver løs på gründertilværelsen. Jeg sier som Einstein: «Livet er som å sykle. For å holde balansen må du fortsette å bevege deg».

Bonnier ikke misfornøyde

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media sier til Kampanje at de ikke har uttrykt misnøye overfor Rudjord.

– Nei, selvfølgelig ikke. Det er ikke sånn at fordi det dukker opp en PFU-klage, som er første gang i dette forlagets historie, at vi ønsker å kvitte oss med dyktige medarbeidere av den grunn. Overhodet ikke, sier hun til Kampanje.

Hege Aurelie Badendyck blir konstituert redaktør i Costume.

Kulturstrøm

 • Lattervekkande steinandlet

  – Ingen har sagt at jul er enkelt. Det som skal vera å samla familien i høgtida, er for nokon krampaktig hygge, for andre kamuflert katastrofe eller ei sprengladning av irritasjonsmoment. Og kjem du frå Sørlandet, då brest slike demningar så å seie aldri. Det veit dei å utnytta i «Small talk – Ring julen inn med familien Dvergsnes» på Kilden i Kristiansand, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl.

 • Kina hevder arrestert BBC-reporter ikke identifiserte seg

  En journalist fra BBC ble søndag pågrepet av politiet mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai mot myndighetenes covid-tiltak. Ifølge kringkasteren ble mannen, som nå er løslatt, slått og sparket av politiet i varetekt.

  – Det er absolutt ingen unnskyldning for at journalister som dekker pågående protester blir slått av politiet, sier Storbritannias næringslivsminister Grant Shapps ifølge Reuters.

  Ifølge nyhetsbyrået sier Kinas utenriksdepartement mandag at BBC-reporteren ikke identifiserte seg som en
  journalist.

  Departementets talsmann Zhao Lijian sa at de hadde lagt merke til BBC-uttalelsen om hendelsen, men hevder at den ikke reflekterte det som skjedde.

  Senere mandag morgen uttaler Storbritannias innenriksminister, Grant Shapps, at hendelsen er «uakseptabel» og «foruroligende».

  – Uansett hva som skjer, skal pressefriheten holdes hellig, uttaler Shapps, ifølge AFP.