NRK Meny
Normal

Vandrende dyrehage

Kjøper du et kjæledyr får du mye ekstra for pengene. Hundene våre er vandrende dyrehager, fulle nesemidd, tungeorm, hjertemark og egg.

Scäfer
Foto: FRANKA BRUNS / AP

Hør: Vandrende dyrehage

Du tenker kanskje at ett kjæledyr holder, og skaffer deg dermed en hund eller en katt. Det du ikke vet er at det følger med flere tusen ekstra kjæledyr på innsiden av dyret ditt.

Flytter inn i hunden

- De aller fleste av rovhusdyrene våre er omtrent som vandrende dyrehager, fulle av snyltere som mark, midd og lopper.

Det sier Einar Strømnes som er zoolog ved Naturhistorisk Museum i Oslo. Hvis vi ser for oss en tur gjennom hunden er det første vi møter på nesemidden. Denne lille edderkopp-lignende midden kan bli et stort problem for luktesansen til hunden hvis det bli mange nok.

Videre nedover mot magen passerer vi tungemarken i svelget som suger blod.

Lungeorm og mark i hjertet

Av og til kan det komme lungemark-larver i lungene på hunder, disse kan gjøre stor skade og føre til lungemarkbetennelse. Den verste marken er kanskje hjertemarken.

Denne kremhvite marken holder helst til i venstre hjertekammer hvor den formerer seg og spiser blod. Hvis det blir mange nok kan hunden til slutt få et hjerteatakk og dø.

Selskapslokalet

Magen er selve selskapslokalet når det gjelder snyltere. Her oppholder et ukjent antall ormer, marker og larver seg mens de suger til seg næring og produserer avkom.

- For parasitter er en dyrekropp som nirvana! Så lenge snylteren får en fot innenfor er det gode liv sikret. 

Hør reisen gjennom hunden: Vandrende dyrehage

Norgesglasset NRK P1