Hopp til innhold

Van Zandt kunne blitt svartelistet

Regelbrudd og manglende avtaler mellom TV-produksjonsselskapet bak Lilyhammer og Steven Van Zandts fagforening kunne utestengt rocke- og TV-stjernen fra film- og TV-jobbing, hevder forfatter i ny bok.

Steven van Zandt som eks-mafiabossen Frank i Lilyhammer

Steven van Zandt som eks-mafiabossen Frank i Lilyhammer 2.

Foto: Rubicon/ NRK

Regelbruddene som kunne stengt Steven Van Zandt ute fra jobber i USA, skal ha skjedd under innspillingen av den første sesongen av den populære TV-serien Lilyhammer.

Det skriver Hans-Olav Thyvold i boka Little Steven – fra New Jersey til Lilyhammer, som kommer ut i dag.

Ifølge forfatteren ville det heller ikke ha blitt noe av musiker og skuespiller Little Stevens medvirkning hvis fagforeningen hans, Screen Actors Guild (SAG), hadde sett budsjettene og visst om de manglende betingelsene for hovedrolleinnehaveren.

– Forsikringen var kansellert

Thyvold hevder at Steven Van Zandt kunne ha blitt svartelistet fra TV- og filmjobbing i USA for all framtid fordi produksjonsselskapet Rubicon ikke hadde inngått en standard avtale med SAG.

Boka om Little Steven

I tillegg skriver Thyvold at forsikringen Little Steven hadde gjennom fagforeningen automatisk var kansellert på grunn av avtalen som manglet. Dermed jobbet han uten noen som helst sykeforsikring da den første sesongen av Lilyhammer ble spilt inn.

Under den andre sesongen av TV-serien, som går på NRK for tiden, skal imidlertid alt ha vært i orden.

Både Steven van Zandts assistent i Norge, Henrik Baugstø, og dramasjef i Rubicon, Anne Kolbjørnsen, bekrefter overfor NRK.no at de gjennom hele den siste innspillingen har fulgt reglene og inngått de kontraktene som SAG krever.

Ny ledelse i Rubicon

Kolbjørnsen i Rubicon TV sier til NRK at store deler av ledelsen i Rubicon er skiftet ut, og derfor sitter hun ikke på noen detaljert oversikt over hvilke avtaler som har vært inngått tidligere.

– Men vi har en kontakt med SAG og spiller med åpne kort overfor dem. Det innebærer at vi er innenfor de regler som gjelder, og vi snakker også godt sammen med Steven, sier Anne Kolbjørnsen.

Hun vil ikke gå inn i det som har vært gjeldende tidligere.

Henrik Baugstø kaller forfatterens beskrivelse av kontraktsforholdene og eventuelle følger av disse for spekulasjoner.

Han kan verken bekrefte eller avkrefte om de nødvendige avtalene manglet tidligere, men han vet at de nødvendige avtalene er på plass nå.

– Det kom opp som et tema, og det ble ordnet, sier han til NRK.no.

Kritisk til mye

Ifølge Kagge forlag er boka til Thyvold basert på en rekke samtaler mellom to personer som kjenner hverandre godt. Hans-Olav Thyvold har fått carte blanche av Van Zandt til å skrive boka – som ikke har lest eller godkjent den.

Det siste kapitlet i boka er fullt av kritikk – mest mot Rubicon. Han beskriver blant annet urealistiske budsjetter og sprengte timeplaner.

Forfatteren mener også at Norge ikke har vært i stand til å utnytte de internasjonale mulighetene som suksessen til Lilyhammer har åpnet for.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober