Van Goghs siste bilde funnet

Et bortgjemt portrett funnet i en bankboks i Hellas kan være det siste bildet Vincent van Gogh malte.

Selvportrett av Van Gogh

Selvportrett av Van Gogh

Foto: Jeff Christensen / AP

Det mener et utvalg kunsteksperter og samlere som forsøker å fastsette om maleriet, funnet blant eiendelene til en gresk motstandsmann fra andre verdenskrig, er ekte.

Portrett av legen

Maleriet ble funnet sammen med en skisseblokk som også skal ha tilhørt van Gogh. Funnet har reist spørsmål om hvorvidt kunstneren kan ha malt et tredje portrett av legen sin, dr. Gachet, bare dager før han begikk selvmord i en alder av 37 år.

- Det har blitt vist stor interesse for kunstverket, både fra store museer og auksjonshus, sier bildets eier, Doretta Peppa.

En velkjent institusjon er i ferd med å offentliggjøre historiske fakta som vil gjøre det helt klart at det her er snakk om en ekte van Gogh.

Bildets eier forteller at nazistene stjal maleriet fra en jødisk familie under krigen. Etter Hitlers invasjon av Hellas i 1941 ble bildet, i likhet med mye av nazistenes stjålne kunst, stilt ut i Athen.

"Reddet" fra nazistene

Bildets eier sier at maleriet ble ”frigjort” av hennes far, en prominent skikkelse i motstandsbevegelsen, under en aksjon mot et tysk tog i 1944.

- Det var ikke den eneste kunstskatten som ble frigjort, men faren min forstod at det var eksepsjonellt verdifullt og oppbevarte det derfor på et trygt sted.

Den nåverende eieren la bildet i en bankboks etter at en konservator ved Hellas’ nasjonalgalleri fortalte henne at maleriet tilhørte van Goghs mer sjeldne verker.

Wheat Fields av Vincent Van Gogh

Maleriet 'Hveteåkre' av Vincent van Gogh.

Foto: MIKE CLARKE / AFP

- Overbevist om at det er ekte

Denne oppfatningen har blitt underbygget av tester utført av andre kunsteksperter.

- Jeg er hundre prosent overbevist om at bildet er ekte, sier Athansios Celia, en maler og kunsthistoriker bosatt i Paris.

- Vi har undersøkt og datert materialene som har blitt brukt i bildet, og det er ingen tvil om at det er unikt. Ettersom de andre portrettene av doktor Gachet ble malt mot slutten av van Goghs liv, er det sannsynlig at denne mindre detaljerte versjonen var det siste verket han noensinne lagde, tilføyer Celia.

Det er en utbredt oppfatning at van Gogh malte to portretter av legen som pleiet ham de siste to månedene han levde. Et av portrettene tilhører Musée d’Orsay i Paris, mens det andre ble kjøpt av en japansk industriherre i 1990 for 48 millioner britiske pund- en handel som forble verdens dyreste kunstkjøp gjennom 14 år.

Verdt en formue

Men ettersom det florerer van Gogh-kopier i kunstmarkedet, settes det spørsmålstegn ved kunstfunnet. I 1990 hevdet the Art Newspaper at Orsay-museets Gachet-portrett var en forfalskning, mens kunstkjennere antydet at legen selv kan ha stått bak svindelen.

Skisseblokken som ble funnet med portrettet regnes som en forfalskning av Van Gogh-museet i Amsterdam, men finner Peppa mener nazistenes stempel og kode på baksiden av bildet beviser at bildet er autentisk.

Bildets jødiske eier har ikke blitt identifisert, og ingen har gjort krav på verket. I henhold til gresk lov tilfaller bildet derfor Doretta Peppa, som dermed har et kunstverk til en verdi av 50 millioner pund i sin besittelse.

Kulturstrøm

 • Kan bli Årets trønder

  Maleren Håkon Bleken er en av finalistene til tittelen Årets trønder 2018. I november åpnet utstillingen «Do Not Go Gentle» på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, noe NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke mente bærer preg av overskudd, kraft og er intenst levende, av snart 90 år gamle Bleken.

 • Får æres-Gullbjørnen

  Den 72 år gamle skuespilleren Charlotte Rampling blir hyllet med æres-Gullbjørn av Berlinalen den 14. februar. Berlin-festivalen skal også vise i alt ti av filmene fra den britiskfødte skuespillerens karriere. Blant dem den omdiskuterte italienske erotiske thrilleren «Nattportieren» fra 1974. For tiden er Rampling i gang med innspillingen av Paul Verhoevens nye film «Benedetta» som har premiere i 2019.

  Charlotte Rampling
  Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB Tema
 • «Dagsrevyen 60 år» mest sette

  I snitt såg 738.000 jubileumssendinga til Dagsrevyen på laurdag viser TNS Gallup. Det er meir enn noko anna program denne helga med ein marknadsdel på 54,7%. Dermed utkonkurrerte sendinga Idol-finalen på TV2 som i snitt vart sett av 444.000.