Van Gogh til Munch-museet neste år

For første gang skal maleriene til Edvard Munch og Vincent van Gogh samles i en felles utstilling.

Munch og van Gogh

TIL OSLO NESTE ÅR: Edvard Munch og Vincent van Goghs kunst stilles ut sammen for første gang ved Munch-museet i Oslo i 2015. Her et selvportrett av Munch fra 40-tallet og van Goghs selvportrett «Portrait de le artiste sans barbe» fra 1889.

Foto: NTB SCANPIX/REUTERS

«Munch: Van Gogh» er et samarbeid mellom Munch-museet og Van Gogh-museet i Amsterdam.

Utstillingen skal først til Oslo i juni 2015, før den flytter til den nederlandske hovedstaden i september. Datoene er ennå ikke klare.

– Munch og van Gogh har begge påvirket moderne kunst i svært stor grad. Denne sjansen får du bare én gang i livet, sier pressekontakt Aïda Jellinghaus ved Van Gogh-museet til NRK.

– Naturlig at de samles

70 malerier og 30 trykk utgjør utstillingen. De to kunstnerne skal være like godt representerte, skriver det nederlandske museet på sine nettsider.

Dessuten vil utstillingen inneholde et dusin verk av andre kunstnere som setter Munch og van Gogh i historisk kontekst.

Øyvind Storm Bjerke, professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, mener det finnes mange likheter mellom Munch og van Gogh.

– Van Gogh var en av de mest nyskapende malerne i kunsthistorien, og en av Munchs store inspirasjonskilder. Begge kunstnerne ble jo mer kjent etter sin død, kanskje spesielt i etterkrigstiden, sier han.

De to museene har også mye til felles, legger Bjerke til.

– Både Van Gogh- og Munch-museet har vært blant de flinkeste i verden til å profilere den geniale enkeltpersonen. Så på mange måter er dette er et naturlig samarbeid.

Saken fortsetter under bildet.

Stjernenatt av Munch og van Gogh

«STJERNENATT»: Både Edvard Munch og Vincent van Gogh malte et bilde med denne tittelen. Til venstre Munchs fra 1922-1924, til høyre van Goghs fra 1889. Begge bildene er malt med olje på lerret.

Foto: Sidsel de Jong / Wikimedia Commons/Public Domain/Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / BONO Oslo 2013

– Viser at de er på hugget

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, syns det er imponerende at Munch-museet får van Goghs malerier til Norge.

Agnes Moxnes

– INTERNASJONALT PERSPEKTIV: Kulturkommentator Agnes Moxnes mener «Munch: Van Gogh» blir Munch-museets mest spennende utstilling på flere år.

– Det er en stor begivenhet at van Gogh kommer til Oslo. Munch-museet viser at de virkelig er på hugget. De har hatt flere interessante utstillinger de siste årene, men dette må være den mest spennende.

Munch-museet hadde i fjor stor suksess med utstillingen «Munch 150», som ble laget i anledning at det var 150 år siden Munch ble født.

Utstillingen var den mest omfattende presentasjonen av kunstnerens arbeider noensinne.

Moxnes mener imidlertid van Gogh-utstillingen vil tilføre noe jubileumsutstillingen ikke klarte.

– Jubileumsutstillingen var veldig bra, men den manglet noe som viste Munchs plass i det internasjonale kunsthistoriske bildet. Det gjør denne «Munch: Van Gogh», og det er svært spennende at den kommer hit til oss, sier hun.

LES OGSÅ:

Portrett av Edvard Munch i anledning 100-årsdagen i 1963. Fra Munch-museet.
Nostalgi når du vil! Gjensyn med NRK-historie.

FRA ARKIVET: Se programmet «Munch: Van Gogh», et portrett av maleren laget i anledning 100-årsdagen i 1963. Fra Munch-museet.

Edvard Munch 150 år.
Arild Erikstad presenterer tre program om årets 150-årsjubilant: Mot Solen: Et dansedrama bygget over Munchs liv, en forestilling som haddde premiere under Festspillene i Bergen i 1969 og som i 1970 ble produsert i TV-studio i NRK. Hjerteblod: En forestilling inspirert av Munchs bilder, fotografier og tekster. "Kunst må males av ens hjerteblod!" skriver Munch i sin dagbok. Idé, regi og harpe: Ellen Sejersted Bødtker. Solen: En musikkfilm som illustrerer hvordan to av våre største kunstnere, Edvard Grieg og Edvard Munch strevde hele livet for å lage det optimale kunstverk. En film av Stein-Roger Bull.

MUSIKALSK MUNCH: Se «Hovedscenen: Munch-kveld», tre program med dans og musikk inspirert av Edvard Munchs kunst. Sendt i 2013.

Mandag viste Van Gogh-museet i Amsterdam fram et hittil ukjent Van Gogh-maleri. Maleriet har i flere år vært i en nordmanns besittelse.

NYTT MALERI FUNNET I NORGE: I september 2013 viste Van Gogh-museet i Amsterdam fram et hittil ukjent Van Gogh-maleri. Maleriet hadde i flere år vært i en nordmanns besittelse.

Kulturstrøm

 • Kan se om noen er forelsket

  Det er nemlig ikke mulig å skjule, forteller Kari Bremnes til Kulturstripa om hvordan låten «Så fullt av ja» som kom ut i høst, ble til. – Jeg spilte den først for en venninne. Plutselig brast hun i gråt, forteller tekstforfatteren og musikeren.

  Kari Bremnes
 • Karpes egen konsertfilm

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av. Konserten er nå tilgjengelig i NRK TV.

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av.
 • Årets mest sette norske film

  260.000 kinogjengere har nå sett «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte det var jul». Det gjør at den ifølge en pressemelding fra Nordisk Film Distribusjon er årets mest sette, norske kinofilm (NTB).

  Snekker Andersen
  Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon