Vallemålet - en Norsk attraksjon

- Valledialekten er Sørlandets fremste attraksjon.

Linda EIde og Sigurd Brokke i dialektduell
Foto: NRK

Det sier programleder Linda Eide.

- Skal du køyra gjennom Setesdal, må du for all del ikkje gå glipp av denne fantastiske dialekten, sier Linda som trodde hun selv snakket en eksotisk dialekt. I Valle møtte hun overmakten.

Bedre enn Julius?

Attraksjonsjegeren Linda har sansen for skjærgårdsidyll og har aldri hatt noe personlig imot apekatter.

- Men at Dyreparken i Kristiansand er meir besøkt enn Valle kan eg ikkje forstå. For ein meir fascinerande stad skal du leita lenge etter, smiler hun.

Øresus av kasus

Linda fikk et lynkurs i dialekten da hun besøkte Valle.

- Det var utruleg vanskeleg! Eg trudde eg hadde dialekt-øyre, men vart sitjande som eit spørsmålsteikn blant pratande vallefolk. I Valle finn ein ord og vendingar du ikkje finn andre stadar i landet. Dei seier "naiv" når dei meinar "kniv", og "fjødd" når dei meinar "fjell". Og dei bøyer kjønn og verb i tall til deg går rundt for deg. Moro!

Men Linda gir seg ikke uten kamp. Hun forsvarer sin egen dialekt som eksotisk og uforståelig til det siste. I Norsk attraksjon utfordrer hun vallemannen Sigurd Brokke til ord-duell.

Voss vs Valle - ein duell

 

Kulturstrøm

 • Mener operaen får urettferdig mye

  Staten sponser operaen i Oslo med over to tusen kroner per billett, mens museene i Bergen kun får en hundrelapp. Dette mener redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen er «himmelropende urettferdig». Til Nettavisen sier han at Oslo grabber til seg stadig mer på bekostning av andre, og krever at kulturministeren ser på fordelingen av kunstpengene.

  Sigvald Sveinbjørnsson
 • Nytt AFK-kunstverk stole

  Kunstverket «Vetten» av gatekunstnaren AFK er stole frå Fløyen. Det var ein forbipasserande som i går meldte frå om at den var vekk. Metallskulpturen dukka opp på Fløyen i 2017. Den har også blitt førsøkt stole tidlegare, då forsvann vengene.

  AFK-statue på Fløyen
  Foto: Karl Kleveland