NRK Meny
Normal

Valle Hovin kan forsvinne

Den legendariske konsertstadionen står i fare for å bli oppslukt av byutviklingen i Oslo. Det kan bety at noen av de største artistene fjerner Norge fra turnékartet.

metallica

Metallica er ett av bandene som flere ganger har spilt for 40.000 sultne fans opp igjennom Valle Hovins levetid. Her fra deres forrige konsert i 2014.

Foto: mattis folkestad / nrk

Det forteller Rune Lem, daglig leder i Live Nation Norway, til NRK om konsertstadionen som siden åtti-tallet har skapt gode konsertminner for hele Norge.

Han er mannen som har brakt noen av tidenes største band til Oslo.

Rune Lem i Gunnar Eide Concerts

BEKYMRET: Rune Lem, daglig leder i Live Nation, frykter at de store artistene vil droppe Norge hvis Valle Hovin forsvinner.

Foto: Paal Audestad / Scanpix

– Det å ikke lenger å ha Valle Hovin, uten et alternativ, er et stort tap for Oslo. Da kommer de store artistene vi har hatt på besøk her sannsynligvis til å reise forbi Oslo, forteller Lem.

Usikker fremtid

Rina Mariann Hansen, som ble byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo i oktober i fjor, bekrefter at Valle Hovins framtid er usikker etter at byggingen av nye leiligheter, kontorer og ny Vålrenga-stadion er ferdig.

Rina Mariann Hansen

USIKKER: Kulturbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen, kan ikke sikkert spå fremtiden for Valle Hovin.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Det kan hende at det blir konserter på Valle i fremtiden, og det kan hende det ikke blir det, fordi de konkrete planene for Valle Hovin ikke er lagt ferdig, sier hun til NRK og legger til:

– Vi er nødt til å ha et sted i byen der vi kan ta imot internasjonale artister som trekker store publikum, for det synes jeg Oslo skal kunne tilby både våre og Norges innbyggere at vi har store konserter her.

Tvilende til at det blir som før

Lem forteller at den nye stadionen som bygges kommer helt inntil isflaten på Valle Hovin, samtidig som en stor del av områdene vi har brukt til blant annet kontorer, katering og parkering forsvinner.

– Derfor er vi per i dag er vi tvilende til at Valle Hovin kan brukes som den konsertarenaen med 40.000-publikum som vi har hatt tidligere.

Peer Osmundsvaag

OPTIMISTISK: Peer Osmundsvaag i bookingbyrået Atomic Soul, sier det er trist å skulle potensielt miste stadionen, men er positiv til det som bygges i Hovinbyen.

Foto: Hege Bakken Riise/NRK

Peer Osmundsvaag i bookingbyrået Atomic Soul mener at det vil være trist om Valle Hovin forsvinner, selv om det kommer andre gode ting ut av utbyggingen oppe på Helsfyr.

– Det er et ikonisk sted som har lagt mye av det store konsertgrunnlaget til Oslo, så det er klart at det er trist og leit om det blir borte. Men sånn er det å være i en by: byen utvikler seg og forandrer seg, sier han til NRK.

– Upersonlig betonghøl

Thomas Felberg, musiker og programleder i NRK P13, har selv vært på Valle Hovin mange ganger helt siden åtti-tallet.

Valle Hovin

FOLKEHAV: Slik så det ut da The Rolling Stones besøkte Valle Hovin i 2007.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det er et upersonlig betonghøl som egentlig ikke er laget for konserter, men idrett. Grunnen til at det har blitt brukt er fordi det ikke har vært noe annet sted man har kunnet arrangere konserter på størrelsen Valle Hovin tar, sier han.

Thomas Felberg byr på Felbergs Loft på NRK P13.

– MØKKAPLASS: Thomas Felberg fra «Felbergs loft» på NRK P13 sier takk og farvel til konsertplassen.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Han tror at dagens storband fortsatt vil komme til Oslo uten Valle Hovin, fordi de med dagens utstyr og scener kan få plass på Ullevaal Stadion og Telenor Arena.

– Men min konklusjon er at jeg ikke kommer til å savne Valle Hovin ett sekund.

Rolling Stones-konsert på Valle Hovin. Dagsrevyen 9. juni 1995.

1995: The Rolling Stones har besøkt Valle Hovin flere ganger. Her fra deres konsert i 1995.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP