NRK Meny
Normal

Amerikaner formidler tysk historie

Den amerikanske regissøren Bryan Singer valgte britiske skuespillere i "Valkyrie" for å styrke inntrykket av realisme, mener NRKs anmelder.

Tom Cruise og Carice Van Houten i "Valkyrie"
Foto: Frank Connor

5 stjerner

Den amerikanske filmen som er skrevet av to amerikanere og regissert av 43-årige Bryan Singer fra New York, har nesten bare briter i de store rollene – som tyskere.

Det forholdet gjør filmen brukbart realistisk. ”Valkyrie” trenger tilskudd av troverdighet, for det er ikke bare bare å komme med Tom Cruise på toppen og alle roller på engelsk språk fra tredje til siste setning, og så manipulere oss til å oppleve en skjebnestund i Hitlers indre krets.

Utsøkt manipulasjon

”Valkyrie” er filmen om det alvorligste attentatet mot føreren, satt i scene og gjennomført av hans egne militært og politisk betrodde.

De britiske skuespillerne har et sterkt forhold til realisme. De kan det der med lite spill og stort nærvær. Det er helt avgjørende for vår opplevelse av den tyske historien.

Vi vender oss til språket i andre minutt. Der leser Tom Cruise et par setninger av Stauffenbergs manifest på tysk og slår umerkelig over til engelsk. Det er ikke ekte, men det er god illusjon.

Og det er utsøkt manipulasjon. Det er tilført ekstra dramatikk for øye og øre i hvert eneste bilde, men filmen tåler det. Vi tåler det.

Arrogant og aristokratisk

Jeg har ikke sett Tom Cruise såpass før. Han er riktig arrogant og aristokratisk som Claus von Stauffenberg, adelsmannen og nazi-obersten som kom til at Hitler ikke bare var hele verdens fiende, men også Tysklands, så skamfullt som regimet hans opptrådte overfor fiender og utvalgte ofre.

Stauffenberg fikk posisjon til å lede attentatet det da han ble utnevnt til en lederrolle i reservestyrkene.

Hitlers mobiliseringsplan for reservestyrkene het Valkyrie. Filmen kobler Hitlers Valkyrie og Wagners Valkyrieritt fra Niebellungen Ring. Den som ikke forstår seg på Wagner, forstår heller ikke mobiliseringsplanen, sier Stauffenberg til Hitler og Hitler synes om å høre det.

Filmen tar for lett på innholdet og er for tung i dramaturgien. Men vi aksepterer det. Så jeg mener den amerikanske regissøren Bryan Singer har gjort en utmerket jobb.

LES OGSÅ: Filmpolitiets anmeldelse

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP