NRK Meny
Normal

Valdresjente ble «Årets Virtuos»

Valdres-jenta Guro Kleven Hagen stakk av med seieren i den prestisjefylte konkurransen "Virtuos 2010."

Guro Kleven Hagen

Guro Kleven Hagen (15) fra Fagernes stakk av med seieren.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

15-åringen fra Fagernes imponerte stort i NRKs solistkonkurranse direkte på tv i går kveld.

Beskjeden vinner

På spørsmål fra programleder Stian Barsnes-Simonsen spørsmål hvordan det føltes å vinne, svarte Guro Kleven Hagen beskjedent:

– Det var kjempegøy dette.

Og på spørsmål om hva hun tenkte om finalen, svarte hun:

– Jeg tenker bare på det jeg skal gjøre.

– Jeg gleder meg til å representere Norge, la hun til.

Tsjaikovskij

Fiolinisten spilte fra Peter Tsjaikovskijs Fiolinkonsert i D-dur, op. 35, 3. sats og imponerte dommerpanelet.

Virtuos

Stian Barsnes Simonsen er programleder for Virtuos 2010 - her med de tidligere vinnere Tine Thing Helseth og Eldbjørg Hemsing.

Foto: NRK

– Helt fantastisk. Jeg tror Tsjaikovskij hadde likt det han hørte her. Du er en enda modnere artist nå enn sist du deltok i Virtous-konkurransen som 13-åring. Hvor skal dette ende? sa jurymedlem og fiolinist Peter Herresthal ifølge avisen.

Juryformann Arild Eriksen la til at årets nivå var ekstremt høyt.

– Det var flere av finalistene som kan hevde seg internasjonalt, sier Erikstad

– Vi var relativt enige i juryen, men det var veldig vanskelig. Slikt nivå har vi aldri hatt tidligere, sa han før han røpet hvem som vant, ifølge rb.no.

Les også: Hvem blir årets Virtuos?

Representerer Norge i Wien

Vinneren av Virtuos får reise til Wien og representere Norge i Eurovision Young Muscians 2010 14. mai, en konkurranse for klassiske musikktalenter opp til 19 år.­ Den foregår utendør for 40.000 publikummere.

Vinneren får også den norske solistpris på 100.000 kroner og konsertoppdrag med Kringkastingsorkestret og Festspillene i Bergen.

Ann Hou Sæter

Ann Hou Sæter fra Trondheim vant publikumsprisen.

Foto: Hanna Tønsberg

Guro kommer fra Fagernes og går i 10. klasse ved Nord-Aurdal ungdomsskole. Hun er ellers elev ved Barratt Due Musikkinstitutt og ved Razumovsky Academy i London. Guro deltok også i Virtuosfinalen i 2008.

Publikumspris

Konkurransen har avlet mange stor stjerner. Sist Eldbjørg Hemsing. Før henne har Ole Edvard Antonsen, Leif Ove Andsnes og Tine Thing Helseth vunnet.

Publikumsprisen gikk til Ann Hou Sæter fra Trondheim. Hun har mangeårig kulturskolebakgrunn og flotte prestasjoner i Ungdommens Musikkmesterskap.

Se Guro spille


Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3